Hoe je grote dromen waar kunt maken met een klein budget

Hoe je grote dromen waar kunt maken met een klein budget

Ieder mens heeft wel één of meerdere grote en kleine dromen. De kleine dromen kunnen in de regel wel gerealiseerd worden, maar wat de grote betreft hebben veel mensen toch zo hun twijfels over de realisatie ervan. Toch zijn grote dromen niet alleen weggelegd voor mensen met een grote beurs. Hieronder hebben we namelijk een aantal tips voor je verzameld om grote dingen te laten gebeuren met slechts een beperkt budget:

Bepaal wat je precies wilt

Dromen hebben, zeker als ze omvangrijk of kostbaar lijken, de neiging om wat vaag en abstract te zijn. Met andere woorden: je wilt wel een droomhuis bouwen, een boerderij kopen, de wereld rond reizen of vervroegd met pensioen gaan. Om een droom uit te laten komen, zul je echter eerst exact moeten bepalen wat je wilt, en hierbij dien je uiteraard zo gedetailleerd mogelijk te zijn, zodat je je voorbereidingen kunt treffen om droom werkelijkheid te laten worden. Je zult je bijvoorbeeld af moeten vragen:

 • Hoe groot zal mijn droomhuis worden? 
 • Hoe zal het huis van mijn dromen er precies uit moeten zien? 
 • Hoeveel kamers zullen er in dit huis aanwezig zijn? 
 • Waar wil ik mijn droomhuis laten bouwen, of waar moet het zich bevinden?
 • Hoeveel oppervlakte zal dit bouwwerk hebben? 
 • Zal het een vijver, een garage of een schuur bij zijn? 
 • Zal er ruimte nodig zijn voor eventuele huisdieren of vee dat je wilt gaan houden?
 • Moeten er speciale voorzieningen aan worden gelegd, bijvoorbeeld omdat je ook een bedrijf wilt starten?
 • Welke landen wil je op je wereldreis bezoeken? 
 • Hoe lang blijf je weg? 
 • Waar zul je verblijven? 
 • Wat voor dingen wil je onderweg gaan doen? 
 • Wil je iemand meenemen op je reis rond de wereld?
 • Op welke leeftijd wil je met pensioen gaan? 
 • Wat ga je doen als je gepensioneerd bent? 
 • Waar wil je na je pensioen gaan wonen?

Bereken de kosten om je droom te kunnen verwezenlijken

Zodra je een duidelijk beeld hebt van de dingen waar je aan moet werken, doe ga je het nodige onderzoek doen om erachter te komen wat het allemaal zal gaan kosten om gerealiseerd te kunnen worden. Zo kun je een kijkje gaan nemen op vastgoedwebsites en/of reiswebsites, maar ook een informatief gesprek voeren met een financieel planner of mensen die de dingen al hebben gedaan waar je momenteel nog van droomt. Prijzen kunnen echter in de loop van de tijd veranderen, maar dit zal in ieder geval een goed uitgangspunt zijn voor je eigen plannen.

Stel jezelf een duidelijke en haalbare deadline

Grote dromen gaan over het algemeen vaak samen met grote prijskaartjes, maar je droom zal nooit uitkomen op het moment dat je je daardoor laat intimideren. Je kunt immers zelf bepalen hoeveel tijd je jezelf wilt geven om je droom waar te maken. Op die manier kun je dus altijd beginnen met het opstellen van een persoonlijk plan van aanpak en geleidelijk naar de verwezenlijking van je droom toewerken.

Bepaal hoe je geld kunt besparen om je dromen te kunnen verwezenlijken

Op het moment dat je een bovengrens ten aanzien van de prijs vast hebt gesteld, dan kun je exact gaan berekenen hoeveel geld je maandelijks dient te sparen op je doel te kunnen bereiken. Vervolgens kun je manieren gaan bedenken hoe je dit geld bijeen kunt krijgen. Zo kun je binnen je huidige budget gaan kijken of er zaken zijn waar je op zou kunnen besparen, zoals het opzeggen van ongebruikte abonnementen, het wat vaker overslaan van uit eten gaan en een langer tussenpoos instellen tussen twee kappersbezoeken. Je kunt zo drastisch te werk gaan als je zelf wilt, of je je kunt permitteren, om het geld dat je nodig hebt bij elkaar te kunnen sparen. Grote dromen zijn immers dit aanzienlijke offer vaak meer dan waard.

Indien je besparingen nog niet voldoende geld opleveren, dan kun je bovendien gaan kijken op welke manieren je extra inkomsten kunt genereren. Het is in dat geval vaak verstandig om de tijd te nemen om goed te brainstormen over alle opties die binnen handbereik liggen. Doordat je har moet werken om het benodigde geld bij elkaar te kunnen sparen, zul je uiteindelijk de verwezenlijking van je droom alleen maar meer gaan waarderen.

Vergelijk prijzen om geld te besparen en je droom te realiseren

Behalve goed na te denken over het geldbedrag dat je nodig zult hebben om je droom te kunnen verwezenlijken, dien je ook na te gaan op welke andere wijzen je geld in je zak kunt houden om eerder dit doel te kunnen bereiken. Zo kun je op zoek gaan naar de goede deals als je gaat shoppen of boodschappen gaat doen. Garageverkopen en tweedehands winkels zijn bijvoorbeeld een prima optie om goedkope bouwmaterialen, gereedschappen en huisraad aan te schaffen. Alles wat je met een forse korting aan kunt schaffen, zal je immers helpen om je doel eerder te bereiken en dus te genieten van iets waar je al een geruime tijd van droomt.

Blijf jezelf voortdurend motiveren

Het is goed om, als je je droom werkelijk wilt gaan realiseren, om van tijd tot tijd je voortgang te checken en op die manier je enthousiasme en motivatie te kunnen behouden. Als je merkt dat je dingen gaat kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, dan is het aan te bevelen om je droom op een paar stickers te schrijven en deze op elke van betaal- en kredietkaart te plakken die je bezit. Op het moment dat je je droom weer onder ogen krijgt als je iets af wilt rekenen dat je niet echt nodig hebt, dan zul je zeker nog een keer nadenken over de ze aankoop. De kans is zelfs groot dat je helemaal van (een deel van) deze aankoop afziet.

Indien je even wat meer motivatie nodig hebt om aan je droom te blijven werken, dan kun je je even wat verder gaan verdiepen in het planningsproces. Je kunt bijvoorbeeld inspirerende foto’s uit tijdschriften gaan scheuren; een collage gaan maken op Pinterest waarin je al je ideeën ten aanzien van je droom verwerkt; deelnemen aan lessen om de vaardigheden onder de knie te krijgen die je nodig hebt om je droom uit te laten komen; boeken erop na te slaan in de bibliotheek en meer zaken die je weer in je droom laten geloven. Door jezelf toe te staan om te geloven dat ook grote dromen voor jou weg zijn gelegd, zul je immers eerder gemotiveerd worden (en blijven) om geleidelijk toe te werken naar de verwezenlijking ervan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20