Hoe groot is de kans dat de Brexit op 29 maart 2019 een feit zal zijn?

Michel Barnier, de Fransman die voor de EU de onderhandelingen over de Brexit voert, heeft deze week een eerste voorstel van een verdrag aan de Britten overgemaakt dat de scheiding tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk moet formaliseren.

De 120-pagina’s tellende draft is in Londen niet direct op gejuich onthaald. Vooral de Ierse kwestie lijkt onoplosbaar. Wat is het probleem? Ierland dat lid is van de EU deelt een grens met Noord-Ierland, dat vandaag nog lid is van de EU, maar dat straks dus niet meer is wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

“Onaanvaardbaar”

Om niet opnieuw een harde grens in te voeren tussen Belfast en Dublin stelt de EU voor om in Noord-Ierland een ‘gemeenschappelijke reglementaire Europese ruimte in te voeren’. Dat zou volgens Londen de territoriale en juridische continuïteit van het Verenigd Koninkrijk verbreken. Premier Theresa May was duidelijk: “Onaanvaardbaar… Geen enkele Britse premier zou daarmee akkoord.” 

Hoe groot is de kans dat Londen en Brussel tegen 29 maart 2019 tot een akkoord komen?

Londen en Brussel moeten dus op 29 maart 2019 een akkoord op papier hebben staan. Dat is de datum waarop het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie zal verlaten.

De onderhandelingen werden 9 maanden geleden opgestart en sinds dan is zo goed als niets bereikt inzake de belangrijkste obstakels: de Ierse kwestie, het statuut van de EU-burgers de in het VK leven en de duur van de transitieperiode. Het ratificeringsproces moet daarna niet enkel door het VK, maar ook door de 27 EU-landen worden goedgekeurd. Dat betekent dat er nog een achttal maanden overblijven om een akkoord te onderhandelen dat in de voorbije 9 maanden nooit in zicht is geweest.

2 ex-premiers willen een nieuw referendum

Tel daarbij dat ook 2 zwaargewichten uit de Britse politiek – ex-premier John Major en ex-premier Tony Blair – nu voor een tweede referendum pleiten.

De kans dat de Brexit op 29 maart 2019 een feit zal zijn, lijkt vandaag dan ook zo goed als onbestaande.

Meer