Hoe geruchten over een zwangere panda de aandelen van restaurantketens doen stijgen

Het is een eigenaardig verhaal waar Bloomberg vrijdag over bericht. In Japan heeft de mogelijke zwangerschap van een panda het enthousiasme van investeerders voor twee restaurantketens aangewakkerd. Waarom?

Deze vrijdag kondigde de Ueno Zoo in Tokio aan dat zijn reuzenpanda Shin Shin mogelijk zwanger was. Het vrouwtje heeft in maart in elk geval twee keer gepaard met het mannetje Ri en ze vertoont nu tekenen van zwangerschap.

In de nasleep van deze aankondiging stegen de aandelen van de restaurantketen Totenko met 29 procent, de grootste stijging in bijna vier jaar. De aandelen van een andere keten, Seiyoken, steeg met 9 procent.

Wat is het verband tussen deze twee fenomenen? Elk van deze ketens heeft een restaurant vlak naast de dierentuin. Als er een babypanda komt, gokken investeerders op een toekomstige toestroom van bezoekers aan het park. Verwacht wordt dat die daarna zullen komen eten in de nabijgelegen etablissementen.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat een pandazwangerschap restaurantbedrijven een hoge vlucht deed nemen op de beurs van Tokio.

In 2017 is Shin Shin bevallen van een welpje, wat de aandelen van de nabijgelegen vestigingen een boost gaf. Vier jaar eerder doken ook al soortgelijke geruchten op, die het aandeel opnieuw omhoog stuwden. Maar toen die geruchten van een zwangerschap niet bleken te kloppen, daalden de prijzen.

Deze keer houdt de huidige interesse in de restaurants in de buurt van Ueno Zoo echter niet alleen verband met Shin Shin. Het park is namelijk al zes maanden gesloten door de coronapandemie. Vrijdag heropent het zijn deuren, met zeer strikte hygiëneprotocollen. De hoop is dat met de terugkeer van de bezoekers de nabijgelegen vestigingen zich opnieuw met klanten zullen vullen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20