Hoe de vaccinatiezwendel van de CIA Pakistan nog steeds traumatiseert: ‘Covid bestaat niet’

Pakistan staat op het punt zijn eerste dosissen van het coronavaccin te ontvangen. Toch staan niet iedereen te springen om het vaccin te krijgen. Oorzaak: een nepcampagne die in 2010 door de CIA is opgezet om Osama Bin Laden op te sporen.

In 2011 organiseerde de CIA een vaccinatiecampagne tegen hepatitis B in Pakistan. De campagne was gratis en was bedoeld om vele straatkinderen in Abbottabad in te enten. In werkelijkheid had de inlichtingendienst een ander doel voor ogen. De CIA had een Pakistaanse arts ingehuurd om een zwendel op poten te zetten.

Dankzij die vaccinatiecampagne was de CIA er in feite in geslaagd DNA van de jongeren van Abbottabad te verzamelen om het te vergelijken met dat van de zus van Osama Bin Laden, die in 2010 in Boston is overleden. De opdracht van de CIA was om uit te zoeken of er afstammelingen van de man achter 9/11 in Abbottabad waren. Bin Laden werd uiteindelijk op 2 mei 2011 in de stad gevonden, voordat hij door de Amerikaanse special forces werd gedood.

De zaak, onthuld door de Britse krant The Guardian, werd uiteindelijk bevestigd door de Amerikaanse autoriteiten. Zij gaven toe dat ze de campagne hebben gebruikt om jacht te maken op Bin Laden, en benadrukten dat het vaccin wel degelijk was toegediend aan de kinderen van Abbottabad.

In 2014, toen polio aan een nieuwe opmars bezig was in Pakistan, weigerden veel getroffen ouders hun kinderen te laten vaccineren. Dit bracht de CIA ertoe te beloven nooit meer valse vaccinatiecampagnes te voeren.

De trauma’s zijn nog altijd aanwezig

Ondanks de beloften van de CIA en ondanks het feit dat de affaire tien jaar geleden plaatsvond, is een deel van de Pakistaanse bevolking nog steeds duidelijk getekend, onthult Vox. Samenzweringstheorieën over het coronavirus en het vaccin zijn razend populair in het land.

Uit een opiniepeiling die Gallup Pakistan vorige maand heeft gehouden, bleek dat 49 procent van de 1.081 respondenten verklaarde dat ze waarschijnlijk het vaccin zullen weigeren.

Er is zelfs een petitie opgedoken om de vaccinatiecampagne te verbieden. Microchips, Amerikaans interventionisme en islamofobie waren de ingrediënten van de samenzweringsthese die naar voren werd gebracht. Het verzoekschrift, dat bij een rechtbank in Islamabad werd ingediend, werd uiteraard verworpen.

Pakistan heeft dinsdag zijn eerste coronavaccins ontvangen. 500.000 dosissen van het Chinese Sinopharm-vaccin. ‘Veel mensen in mijn land zijn in ontkenning, ze denken niet dat het virus echt is,’ aldus Ayesha Raza Farooq, een Pakistaanse senator, in een reactie aan Bloomberg.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn er in Pakistan meer dan 550.000 gevallen van het coronavirus geregistreerd met meer dan 11.833 sterfgevallen. Het land heeft een bevolking van 200 miljoen mensen.

Meer