Hoe de tv-show ‘The Apprentice’ Trump redde van de financiële ondergang

EPA/ARMANDO ARORIZO

De belastingaangiftes van president Trump, die de New York Times kon inkijken, tonen aan hoe de naar eigen zeggen zeer succesvolle zakenman op de rand van het bankroet stond, toen het tv-programma hem een broodnodige berg cash aanbood. Dat schrijft de Amerikaanse kwaliteitskrant op dinsdag.

De aangifte van Trumps personenbelasting van januari 2004, rapporteren dat zijn bedrijven het jaar voordien een nettoverlies leden van 89,9 miljoen dollar. Dat was enkele maanden voor de pilootaflevering van het realityprogramma dat van hem een wereldster zou maken, werd uitgezonden. De tv-show, waarin kandidaten zogezegd meedingen voor een functie in Trumps zakenimperium, zou voor hem een broodnodige reddingsboei betekenen van 417 miljoen dollar. Dat schrijft The New York Times op basis van zijn belastingaangiftes.

Naam en faam verzilveren

Het programma werd enorm succesvol, en zijn status als bekendheid groeide mee. Dat leverde hem winstgevende reclamecontracten op, waarbij hij onder meer beltonen, hamburgers en zelfs een wasmiddel promootte. Zijn naam werd zijn kaskoe. Hij leende hem uit aan gebouwen die hij zelf niet bezat, en inde daarvoor riante vergoedingen. Ondertussen verloren zijn investeerders miljoenen. Zelf begon hij toen geld te pompen in luxueuze golfbanen, die op termijn ook diep in het rood zouden belanden, volgens The New York Times.

Journalisten van de Amerikaanse krant hebben decennia aan belastingaangiftes verkregen die de president angstvallig voor het publiek verborgen heeft gehouden. Trump is de eerste Amerikaanse president in bijna 50 jaar die zijn belastinginformatie niet openbaar maakt. Op zondag schreef de Times al dat zelfverklaarde miljardair Trump in 11 van de 18 onderzochte jaren geen personenbelasting betaalde. in 2016 en 2017 betaalde hij het meeste, amper 750 dollar.

Toen het nieuws brak kocht het campagneteam van zijn Democratische tegenstander online een gigantische lading stickers en buttons met het opschrift ‘ik betaalde meer belastingen dat Trump’. Het zal alvast een belangrijk thema worden tijdens het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten vannacht.