Hoe China Rusland (stilletjes) het leven zuur maakt

De “grenzeloze” vriendschap tussen China en Rusland strookt niet helemaal met de realiteit. Het klopt dat Peking officieel de Russische invasie niet veroordeelt en niet rechtstreeks deelneemt aan de westerse sancties. Het is echter de schrik dat de sancties mogelijke schade kunnen leveren aan de Chinese economie, die ertoe leidt dat China tegenover Rusland discreet te werk gaat.

Hoe ver kan China gaan om Rusland te helpen de internationale sancties te vermijden? Die vraag houdt ons al enkele dagen bezig. Aan CNN laten verschillende experten weten dat vier factoren bewijzen dat China niet alles doet om zijn Russische buur te helpen, ondanks de recente toenaderingen tussen de twee grootmachten.

China, waarvan de economie momenteel in een dip zit, probeert een middenweg te zoeken tussen retorische steun leveren aan Rusland en tegelijkertijd de eigen economische belangen beschermen. Hoewel China een duidelijke afkeer heeft van het Westen, zeker tegenover de VS, kan het land het zich niet permitteren om zijn toegang tot de dollar en Amerikaanse technologie te verliezen.

Het is niet onbelangrijk om te onthouden dat China de voornaamste handelspartner van Rusland is; omgekeerd is dat helemaal niet het geval. Rusland vertegenwoordigt slechts 2 procent van het totale handelsvolume van China.

1. De roebel laten vallen

De People’s Bank of China (PBOC), China’s centrale bank, bepaalt de vaste waarde waartegen de yuan wordt verhandeld. Vorige week verdubbelde de PBOC de waarde van de yuan tegenover de roebel; die beslissing deed de roebel nog sneller tuimelen.

Concreet gezien komt het erop neer dat de roebel 20 procent van zijn waarde is verloren tegenover de euro en de dollar. Door het Russische geld te laten zakken tegenover de yuan, heeft Peking de Russische economie helemaal geen cadeau gegeven. Chinese importgoederen die populair zijn in Rusland, zoals smartphones of microchips voor de auto-industrie, zijn nu een stuk duurder om in te voeren dan voordien.

Momenteel is de handel tussen China en Rusland in yuan goed voor ongeveer 25 miljard dollar. 

2. Yuan-reserves verbieden in te wisselen tegen dollars

Door de westerse sancties is zo’n 300 miljard dollar, zowat de helft van de deviezenreserves van de Russische centrale bank, bevroren.

Eerder deze week opperden de Russische autoriteiten het idee om de rente op hun schuld terug te betalen met yuan, om zo niet langer te moeten rekenen op hun euro- en dollarreserves. Die beslissing zou een rechtstreekse schending zijn van de westerse sancties en China is niet bereid deze stap te zetten.

3. Reserveonderdelen voor vliegtuigen bijhouden

Omwille van de sancties, leveren de twee grootste luchtvaartproducenten – Boeing en Airbus – geen reserveonderdelen meer aan de Russische luchtvaartmaatschappijen. Binnen een paar weken zullen die luchtvaartbedrijven zonder onderdelen komen te zitten, waardoor hun vliegtuigen noodgedwongen aan de grond zullen moeten blijven staan. 

Rusland gaat dus bij China op zoek naar reserveonderdelen, maar heeft die voorlopig nog niet in handen kunnen krijgen. Daarom proberen de Russen hun geluk nu uit op NAVO-lid Turkije en India.

Om het Westen terug te pakken, heeft de Russische dictator Poetin de luchtvaartmaatschappijen van zijn land de toestemming gegeven om buitenlandse vliegtuigen die nog op Russische luchthavens geparkeerd stonden te gebruiken.

4. Investeringen in infrastructuur bevriezen

De Wereldbank heeft alle Russische en Wit-Russische programma’s al een tijdlang stilgelegd. Wat nog meer verbaast, is dat de Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank, die gevestigd is in Peking, begin deze maand mee is gegaan met die beslissing. China beschikt over 26,5 procent van de stemmen in die investeringsbank, India en Rusland over respectievelijk 7,6 en 6 procent van de stemmen.

Rusland verliest hierdoor opnieuw een lening van 1 miljard dollar die bestemd was voor zijn wegen- en spoornet.

Boeing Airbus

(mah)

Meer