Deelt China ook sancties uit? Concurrent van de Wereldbank schort leningen aan Rusland en Wit-Rusland op

De Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank (AIIB) zet alle leningen aan Rusland en Wit-Rusland “on hold”.

De Aziatische investeringsbank wordt vaak gezien als een Chinese rivaal van de Wereldbank, die vooral door de Amerikanen gecontroleerd wordt. De Asian Infrastructure Investment Bank, ofwel AIIB, overziet de financiering van infrastructuurprojecten in Azië en Oceanië. De bank wordt grotendeels gecontroleerd door Peking, waar ook zijn hoofdzetel ligt.

Opvallend is dat de AIIB vorige week aankondigde alle leningen aan Rusland en Wit-Rusland onmiddellijk “on hold” te zullen zetten en “opnieuw te zullen evalueren” ten gevolge van de Russische invasie in Oekraïne. China is met een belang van 30 procent de grootste aandeelhouder van de bank. Rusland zelf behoudt een aandeel van 6,7 procent in de instelling.

China hield zich tot nu toe vooral op de achtergrond van het conflict. Peking blijft Rusland benoemen als zijn “belangrijkste strategische partner”, maar toonde zich ook al bereid om vredestichter tussen Oekraïne en Rusland te spelen. Deze sanctie van de AIIB kan begrepen worden als een signaal dat Peking toch niet zo opgezet is met de Russische invasie.

AIIB spreekt openlijk van “oorlog in Oekraïne”

“De AIIB staat klaar om de financiering flexibel en snel uit te breiden en zo steun te verlenen aan leden die direct of indirect door de oorlog zijn getroffen”, leest een verklaring op de website van de Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank. 

Door te verwijzen naar de “oorlog in Oekraïne” gaat de AIIB een stapje verder dan de meeste financiële instituten die zo’n nauwe banden met Peking hebben. Zij benoemen de invasie van Oekraïne meestal als een “speciale militaire operatie”, zoals ook het Kremlin dat doet.

Jaarlijkse top in Rusland

De AIIB zou dit jaar zijn jaarlijkse top in Rusland houden. “Met Rusland als een van de grootste aandeelhouders van de AIIB, is het voor ons tijd om onze jaarvergadering binnen de grenzen van zo’n belangrijk lid te houden”, zei vicepresident Ludger Schuknecht. Het is onduidelijk of de vergadering nog zal in Rusland doorgaan. Vorig jaar werd de top in Dubai gehouden.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20