Topbelegger Bill Ackman: “Door Russische inval in Oekraïne is Wereldoorlog 3 waarschijnlijk al begonnen”

Miljardair en topbelegger Bill Ackman waarschuwt dat de Derde Wereldoorlog mogelijk al is begonnen op het moment dat Rusland Oekraïne is binnengevallen.

Ackman laat er via Twitter geen twijfel over bestaan: Wereldoorlog 3 is waarschijnlijk al begonnen. “In januari 2020 had ik nachtmerries over de mogelijkheid van een pandemie, maar iedereen leek te denken dat ik gek was. Ik heb nu soortgelijke nachtmerries”, schreef hij afgelopen weekend. “De Derde Wereldoorlog is waarschijnlijk al begonnen, maar we zijn tot nu toe traag geweest om het te erkennen.”

“VS moeten stoppen met Russische olie te kopen”

Volgens hem moeten de Verenigde Staten stoppen met olie van Rusland te kopen. “Op die manier financieren ze mee de oorlog”, aldus de miljardair. “Europa zou dit voorbeeld kunnen volgen zodra de vraag naar gas in de lente afneemt.”

Door de spanningen in Oost-Europa zit zowel de olie- als de gasprijs in de lift. Maandag stegen die prijzen verder nadat Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat er een olie-embargo tegen Rusland op tafel ligt. De prijs van een vat Brentolie tikte zelfs even 139 dollar aan. De Europese gasprijs brak dan weer door de grens van 300 euro per megawattuur.

In een reeks tweets volgend op de bovenstaande tweet haalde hij ook uit naar de terughoudendheid van de NAVO om in te grijpen vanwege de nucleaire dreiging die van Rusland uitgaat. “Dat is een slechte strategische zet. Wat gaan we doen als Poetin nog meer wilt? De nucleaire dreiging neemt niet af als hij zijn zinnen zet op een ander land, een NAVO-lidstaat of niet”, aldus de topbelegger.

Volgens Ackman, “zitten we in de vroege stadia van Poetins wereldwijde aspiraties.” “Met elke ‘overwinning’ wordt hij aangemoedigd om meer te nemen,” aldus Ackman. “Hij test ons, en we falen elke keer voor de test.”

Bedenkingen bij strategie NAVO

Hij stelde zich ook openlijk vragen bij de beslissing van het Westen om enkel troepen te stationeren in de NAVO-lidstaten die grenzen aan Oekraïne: “Geeft dit Poetin niet carte blanche om Zweden, Finland, Cyprus, Ierland, Oostenrijk, Malta, Zwitserland en de rest van de voormalige Sovjet-Unie binnen te vallen en te onderwerpen, door een harde lijn te volgen die alleen gebaseerd is op een NAVO-lidmaatschap?”

Ackman is ervan overtuigd dat het Westen Rusland er enkel kan van weerhouden om meer landen in te nemen door alle economische sancties in te zetten die het ter beschikking heeft. “Daarnaast moeten we de Oekraïners alle mogelijke wapens en middelen geven om zich te verdedigen. Zij hebben met de juiste wapens en middelen bewezen dat zij de oorlog kunnen winnen, tenzij Poetin beslist om kernwapens te gebruiken.”

De rol van China

“Als dat alles faalt, moeten we in de richting van China kijken. Dat land kan een echt staakt-het-vuren en een regeling tot stand brengen”, schreef hij. “In de regeling zouden de Oekraïners kunnen afspreken dat ze nooit lid van de NAVO zullen worden. Rusland kan zich op zijn beurt terugtrekken en de sancties kunnen worden teruggedraaid.”

Het is niet de eerste keer dat Ackman zo’n onheilspellende voorspelling doet (die later wel correct bleek te zijn). Gedurende de eerste maanden van 2020, toen er “slechts” 7.000 bevestigde coronabesmettingen waren in de Verenigde Staten, trok hij ook al aan de alarmbel. Hij riep toen in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC op om een nationale lockdown in te voeren. “De hel komt eraan”, klonk het toen. Nu doet hij dus een soortgelijke voorspelling over een Derde Wereldoorlog.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20