FT: “Moment van de waarheid nadert, VS zeggen dat Rusland China om hulp vraagt”

Rusland heeft China om militair materieel gevraagd ter ondersteuning van zijn invasie in Oekraïne. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen tegen de Financial Times. Ook de Washington Post bevestigt het bericht. Het Witte Huis maakt zich zorgen dat Peking de westerse inspanningen om de Oekraïense strijdkrachten te helpen zou kunnen ondermijnen. Ook is de kans klein dat Poetin China de vraag zou stellen, mocht hij niet overtuigd zijn dat Peking positief zou antwoorden.

Wat de Russen juist vragen is niet duidelijk. Officials weigeren details te verschaffen op basis van de gevoeligheid van de informatie. Maar volgens de Amerikanen zijn er tekenen dat Rusland bijna geen wapens meer heeft nu de oorlog in Oekraïne zijn derde week ingaat.

Maandag houdt de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan in Rome besprekingen met Yang Jiechi, China’s topambtenaar voor buitenlands beleid. Sullivan heeft China ervoor gewaarschuwd China niet proberen Rusland te “redden” door Moskou te helpen de sancties te omzeilen. Een blik op de website van staatskrant Global Times verraadt veel: het woord ‘oorlog’ is er niet terug te vinden. Steunbetuigingen aan Rusland alom, naast kritiek aan het adres van de Verenigde Staten.

Relatie tussen Peking en Moskou “kent geen grenzen”

Het vermeende verzoek om uitrusting en andere militaire bijstand komt op een moment dat het Russische leger het steeds moeilijker krijgt om vooruitgang te boeken in Oekraïne. Maar het roept vooral vragen op over de relatie tussen China en Rusland. Die relatie lijkt steeds sterker te worden nu beide landen zich tegen de VS uitspreken over zowat alles, van de NAVO tot sancties.

Tot nog toe weigert China om Rusland voor de inval te veroordelen. De Chinese president Xi Jinping toont zich evenmin bereid druk uit te oefenen op Poetin. Voor de start van de Olympische Winterspelen in Peking ondertekenden beide landen een gezamenlijke verklaring. Daarin werd het partnerschap tussen Peking en Moskou als “ongelimiteerd” omschreven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20