Hoe China rampenpreventie vanuit de ruimte wil verbeteren

Een Chinees bedrijf is van plan tegen medio 2023 36 satellieten in een lage baan om de aarde te brengen om rampen beter te kunnen voorkomen.

China’s ruimteprojecten zijn nog nooit zo talrijk geweest. En terwijl het land zijn aanwezigheid in de ruimte wil versterken met enorme projecten als teken van sterkte tegenover andere naties, ziet het de ruimte ook als een manier om het leven op aarde te verbeteren. Naast zijn plannen voor zonnepanelen in een baan om de aarde om het land van energie te voorzien, wil China nu ook de voorspelling van natuurrampen vanuit de ruimte verbeteren, met behulp van satellieten.

Extreme weersomstandigheden voorspellen

Dit project, dat in handen is van Tianjin Satcom Geohe Technologies Co., is gebaseerd op de bouw van een constellatie van 36 satellieten in een lage omloopbaan. Het doel is meteorologische informatie verzamelen om eventuele natuurrampen te voorkomen. Wetenschappers zullen de grote hoeveelheden beelden van hoge resolutie die door de satellieten worden vastgelegd, gebruiken om geologische veranderingen op te sporen, meldt China Daily. Dit zal hen in staat stellen toekomstige extreme weersomstandigheden nauwkeuriger te voorspellen.

Daartoe zullen zij de door de satellieten verzamelde gegevens moeten koppelen aan geologisch onderzoek in het veld, maar ook aan gegevens van sensoren op de grond. Op die manier zullen de Chinese onderzoekers natuurrampen beter kunnen voorkomen en de hulpdiensten en de bevolking te waarschuwen om beschutting te zoeken.

Aanvulling op soortgelijke initiatieven

Aangezien het aantal dramatische natuurverschijnselen door de opwarming van de aarde in de loop der jaren is toegenomen, hebben verschillende landen de handen ineengeslagen om instrumenten te ontwikkelen waarmee beter op dergelijke natuurrampen kan worden gereageerd. Europese, Franse en Canadese ruimtevaartorganisaties hebben het internationale handvest voor ruimtevaart en grote rampen ondertekend om humanitaire inspanningen te ondersteunen in het geval van gevestigde klimaatrampen. Met 24-uursbewaking blijft geen ramp onopgemerkt en kunnen hulpinspanningen sneller worden geleverd.

Het Chinese project zal een aanvulling vormen op een aantal soortgelijke initiatieven. Het Europees Ruimteagentschap gebruikt reeds satellieten om met behulp van beelden te waarschuwen voor extreme weersomstandigheden zoals cyclonen, aardbevingen, branden, overstromingen, vulkanen en zelfs olielekken.

De lancering van de eerste satellieten is gepland voor juni 2022. Verwacht wordt dat de bouw en de inbedrijfstelling van de constellatie eind mei 2023 voltooid zullen zijn.

(am)

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20