Hoe China onbedoeld Europa’s energiecrisis zou kunnen verlichten

Nu de Europese Unie koste wat kost haar afhankelijkheid van Russisch aardgas wil afbouwen, zou de hernieuwde belangstelling van China voor deze Russische exportproducten Europa uiteindelijk ten goede kunnen komen.

Sinds het begin van de Oekraïne-oorlog en de wens van Europa om Rusland in zijn portefeuille te raken, heeft China van de situatie geprofiteerd om goedkoop aardgas van Moskou te verkrijgen. Sterker nog: de Chinese invoer van Russisch gas staat intussen op recordhoogte. Ogan Kose, directeur van adviesbureau Accenture, denkt dat dat wel eens goed zou kunnen uitpakken voor Europa.

LNG

Dat zit zo: om hun afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen, richten de EU-landen zich onder meer op vloeibaar aardgas (LNG). Verschillende lidstaten hebben hun LNG-import, uit onder meer de Verenigde Staten, reeds opgevoerd. Tegelijkertijd zou China zijn eigen vraag naar LNG – tot op zekere hoogte – reduceren, omdat het blijft profiteren van goedkoop Russisch aardgas.

De combinatie van een verminderde vraag naar Russisch gas in Europa en een zoektocht naar nieuwe afnemers van Russische energie zou onvermijdelijk leiden tot lagere gasprijzen, meent Kose. Bovendien zou de EU kunnen profiteren van LNG waar China niet meer in geïnteresseerd is, tegen prijzen die “betaalbaarder” zijn of in ieder geval minder hoog dan nu.

Rusland en China steeds meer verenigd

Intussen wil Moskou koste wat het kost de banden met zijn trouwe klanten aanhalen, vooral met China. Daarom is de bouw van verschillende pijpleidingprojecten die de twee landen met elkaar verbinden, versneld, meldt Bloomberg. Zo kan Rusland China sneller en in grotere hoeveelheden bevoorraden.

(lb/ns)

Meer