Hoe China AI en robots gebruikt om het coronavirus te bestrijden

Chinese autoriteiten en ziekenhuizen voeren het gebruik op van artificiële intelligentie (AI) en robots om symptomen van Covid-19 te identificeren, nieuwe behandelingen te vinden en de verspreiding van de ziekte te volgen.

In de treinstations van de voornaamste Chinese steden meten thermische camera’s de lichaamstemperatuur van duizenden reizigers. Bedienden houden via hun schermen zo potentiële dragers van het virus nauw in de gaten.

Gezondheidsfunctionarissen gebruiken een temperatuurscanner om passagiers te volgen die aankomen op de internationale luchthaven van Hong Kong. Foto: AP Photo/Andy Wong

Die thermische scanners zijn slechts een van de voorbeelden hoe Peking het gebruik van AI opschroeft om het dodelijke coronavirus te bestrijden, dat ondertussen 163 andere landen heeft bereikt sinds het voor het eerst in december de kop opstak in de provincie Hubei in centraal China.

AI en robots in ziekenhuizen

Omdat het coronavirus besmettelijk en moeilijk te beheersen is, is het veiliger voor artsen en gezondheidswerkers om interactie met potentiële dragers te vermijden. Door het hoge besmettingsgevaar worden steeds meer robots en andere geautomatiseerde technologieën ingeschakeld. 

Het Zhongnan-ziekenhuis in de miljoenenstad Wuhan vormt de kern van de uitbraak van Covid-19. Dat dwingt het ziekenhuis ertoe om zich aan te passen aan de snel evoluerende epidemie. Op de radiologieafdeling gebruiken medewerkers AI-software die CT-scans van longen kan lezen en analyseren om symptomen van longontstekingen geassocieerd met Covid-19 te bespeuren. De technologie helpt overwerkt personeel om patiënten te screenen en voorrang te geven aan besmette patiënten voor verder onderzoek.

Robots die kamers ontsmetten worden ingezet in Chinese ziekenhuizen. Foto: UVD Robots

Ondertussen bestelden Chinese ziekenhuizen ook Deense robots die patiëntenkamers kunnen desinfecteren en die met mensen kunnen communiceren. De robots worden op afstand bestuurd door een gezondheidswerker. Ze kunnen deuren openen en liften nemen, waardoor ze ideaal zijn voor het leveren van medicijnen aan patiënten. In Wuhan leveren zelfrijdende voertuigen zelfs medische hulpgoederen.

Drones

Ook drones mengen zich in de strijd tegen het coronavirus. De Chinese politie gebruikt de onbemande vliegtuigjes om in openbare plaatsen te patrouilleren en ontsmettingsmiddelen te sproeien. Via thermische beeldvorming kunnen de piloten ook bijhouden of mensen mondmaskers dragen of quarantaineregels overtreden.  

Vorige maand circuleerden er beelden op het internet van drones die mensen op straat aanspraken. Uitgerust met luidsprekers bevelen ze nietsvermoedende inwoners die onvoldoende voorzorgsmaatregelen nemen of bepaalde regels overtreden om mondmaskers te dragen of om naar binnen te gaan. 

Het uitgebreide Chinese surveillancesysteem stuit al jaren op kritiek van verschillende mensenrechtenorganisaties, die wijzen op de opsluiting van ongeveer 1 miljoen Oeigoeren en andere moslims in ‘heropvoedingskampen’ in de westelijke regio van Xinjiang, de internetcensuur en de aanscherping van de sociale controle. Nu al hangen er naar schatting 200 miljoen camera’s in het land, een aantal dat snel groeit. Van de tien steden met de meeste camera’s ter wereld zijn er acht in China. Dat leidt nu tot een nieuwe bezorgdheid over hoe deze nieuwe stroom van gegevensverzameling door de overheid gebruikt kan worden, ook na de corona-epidemie.

Meer