Hoe betrouwbaar zijn refurbished producten?

 

Indien je van plan bent om bijvoorbeeld een ​​nieuwe laptop te kopen, dan kun enorme bedragen uitgeven voor het meest nieuwe model van je favoriete merk, maar de kans is dan vrij groot dat je je budget hier geen plezier mee doet. In de regel zal een zoektocht op het internet om een betere deal te vinden in de regel alleen maar resultaten opleveren waarin oudere versie worden vermeld. Bovendien is de kans aanwezig dat je de gewenste laptop tegen een belachelijk lage prijs aan wordt geboden op een website waar tweedehands producten te koop aan worden geboden.

Hoe het kopen van een laptop, tegen deze veel te lage, prijs erg aantrekkelijk kan lijken, is het toch niet een ideale situatie. Je weet namelijk nooit of je op die manier geen gestolen product probeert weg te werken. Wanneer een laptop immers voor een appel en een ei te koop aan wordt geboden, kun je er immers bijna zeker van zijn dat er iets mis mee is. Je zou namelijk ook nog de pech kunnen hebben dat de verkoper je een defect apparaat aan probeert te smeren, of binnen een paar weken het zal begeven, terwijl je je geld eveneens kwijt bent.

Refurbished producten zijn de oplossing

Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te blijven zitten als je geen nieuw apparaat kunt betalen, maar evenmin de gok wilt wagen door een tweedehands exemplaar van een onbekende aan te schaffen. Je kunt namelijk ook ervoor kiezen om een refurbished product te kopen bij een gerenommeerd bedrijf en zo een apparaat te krijgen dat zo goed is als nieuw, maar dan voor een aantrekkelijke prijs. Elektronica die is refurbished kan het beste van twee beide werelden dan ook prima samenvoegen: een lage prijs voor een als nieuw werkend apparaat. Als je verstandig te werk gaat zul je niet veel risico lopen op het kopen van een kat in de zak en dat is een prettige gedachte.

Een refurbished- of een gebruikt apparaat?

Veel mensen verwarren de termen refurbished met gebruikt. Toch heb je hier te maken met twee verschillende termen. Gebruikte goederen, staan immers ook wel bekend als tweedehands, en zijn producten die iemand anders ooit heeft gekocht, gebruikt en weer heeft weggedaan. Refurbished daarentegen zijn goederen die gereviseerd zijn. Het is dus een product dat door een ander is gekocht en vervolgens, om wat voor reden, weer terug is gebracht bij de verkoper of fabrikant.

In het algemeen zal, voordat er weer over wordt gegaan tot de nieuwe verkoop, zal een product grondig worden gecontroleerd door de leverancier of de fabrikant. Indien het nodig is, zullen er verbeteringen en/of aanpassingen aan worden gebracht om zeker te zijn dat alles weer naar behoren zal functioneren. Soms zal het product vervolgens in een nieuwe verpakking worden gedaan of van een nieuwe batterij worden voorzien. In principe is alle elektronica die is refurbished eerder gebruikt, maar dit wil niet zeggen dat ook alle gebruikte elektronica zijn refurbished zal zijn.

Redenen om een product te refurbishen

Dat een product wordt teruggestuurd naar een leverancier of fabrikant wil overigens niet zeggen dat beschadigd is. In sommige gevallen zullen mensen namelijk een product terugsturen vanwege een beschadigde verpakking of omdat er ergens een vlekje is aangetroffen dat alleen het uiterlijk van het product zal beïnvloeden. In andere gevallen hebben kopers gewoon spijt van een bepaalde aankoop en zijn ze van gedachten veranderd over de aanschaf van een product. In dit soort situaties kun je dan ook een refurbished product kopen dat nog helemaal niet is gebruikt, maar wel tegen een bodemprijs te koop wordt aangeboden.

Er zijn echter ook gevallen waarbij refurbished producten terug zijn gestuurd vanwege kleine storingen. Op het moment dat je een dergelijk product koopt, zul je echter met geen mogelijkheid meer kunnen vertellen wat er voorheen mee aan de hand was. Alle problemen met betrekking tot het product zullen immers grondig na zijn gekeken en hersteld nadat het is werd geretourneerd. Pas als alles in orde is, zal het product weer (tegen een sterk gereduceerde prijs) te koop aan worden geboden.

Voordelen van het kopen van refurbished producten

Producten die aan worden geduid als refurbished hebben een aantal voordelen ten opzichte van vergelijkbare exemplaren die als “gebruikt” of “tweedehands” te koop aan worden geboden: Het refurbished product zal dan ook weer zo als nieuw zijn. Verkopers van deze producten repareren namelijk alles wat beschadigd is, testen vervolgens het product om te kijken of het probleem is opgelost en alles naar behoren werkt. Daarnaast zullen eveneens vaak versleten externe onderdelen worden vervangen, zoals de behuizing of bedieningsknoppen. Dit wil dus zeggen dat wanneer je een refurbished product koopt, dan dient dit er niet alleen als nieuw uit te zien, maar eveneens als zodanig te functioneren.

Garantie op een refurbished product

Een heleboel producten die refurbished zijn, zullen worden geleverd met een zekere garantie. De lengte van de garantie zal echter afhangen van de persoon of het bedrijf die het heeft refurbished. Indien de oorspronkelijke fabrikant het product heeft gerepareerd en weer te koop aanbiedt, dan zal het product in de regel minstens een jaar garantie meekrijgen. Producten die daarentegen door een leverancier zijn refurbished, hebben vaan een wat kortere garantie (soms slechts enkele maanden of weken).

Ondersteuning bij een refurbished product

In veel gevallen zal het kopen van een refurbished product van de oorspronkelijke fabrikant de koper recht geven op dezelfde technische ondersteuning als bij een nieuw aangeschaft product. Dat betekent dat wanneer je problemen hebt met het product, je de fabrikant om hulp kunt vragen. Je moet je echter wel bedenken dat deze service in de regel alleen beschikbaar zal zijn voor de recente modellen. Het kan dan ook zijn dat je bij een wat verouderd model niet kunt rekenen op enige ondersteuning van de fabrikant, tenzij dit specifiek in de verkoopvoorwaarden aan staat gegeven.

Refurbished versus nieuw

Het grootste voordeel van het kopen van refurbished elektronica, in plaats van een nieuw exemplaar, is de aankoopprijs. Vrijwel alle elektronische apparaten kun je vandaag de dag refurbished kopen, zoals:

 • pc’s,
 • laptops,
 • tablets,
 • smartphones,
 • televisies,
 • digitale camera’s.

De aankoopprijzen van deze producten kunnen echter wel de helft lager liggen dan die van een vergelijkbaar nieuw exemplaar.

Als je een refurbished product koopt, dan kun je bovendien een ouder model, dat niet meer in de winkels te koop wordt aangeboden, aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik blijven maken van een, weliswaar verouderd, besturingssysteem.

Aan de andere kant zal een oudere versies niet in alle gevallen beter zijn, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe computer koopt, dan zal deze waarschijnlijk uit zijn gerust met het nieuwste besturingsysteem, terwijl een refurbished exemplaar een vervelende oudere versie kan bevatten, Indien je al een gratis upgrade zou kunnen uitvoeren, dan zal dit vaak extra tijd en moeite gaan kosten.

Een ander probleem met het kopen van refurbished elektronica is dat sommige verkopers niet zo nauwkeurig te werk gaan als anderen en dus niet altijd zorgen dat ook echt alle problemen op zijn gelost. Indien je een eventueel probleem ontdekt nadat de garantie is verstreken, dan kan het een probleem zijn om het product te retourneren. Er zijn zelfs bedrijven die het retourneren van refurbished producten weigeren en andere die alleen toestaan als je dit binnen een vooraf bepaalde periode doet. Zelfs wanneer je de aankoop met een kredietkaart hebt betaald, kan dat niet altijd iets oplossen omdat een heleboel kaarten refurbished producten uit hebben gesloten van aankoopbescherming.

Verstandig winkelen voor refurbished elektronica

Het kopen van refurbished elektronica kan een goede manier zijn om betrouwbare producten tegen ware bodemprijzen aan te schaffen, maar het kan ook het kopen van een kat in de zak betekenen als je niet oppast. Het is dan ook absoluut de moeite waard om op zoek te gaan naar deals van refurbished producten terwijl je jezelf goed beschermt. Dit wil onder andere zeggen dat je:

 • gaat winkelen op betrouwbare websites,
 • producten kiest die hun geld zeker waard zijn,
 • de kleine lettertjes goed leest voordat je definitief overgaat tot een aankoop.

Waar koop je refurbished producten?

De beste manier om jezelf te beschermen is door ervoor te zorgen dat je een product koopt van een gerenommeerde verkoper. Op het moment dat je een aankoop wilt doen op een malafide website, dan is dat bijna vragen om problemen. Je weet immers nooit zeker of de producten die aan worden geboden werkelijk zijn gerepareerd en getest en dus weer als nieuw gezien kunnen worden. Bij dit soort verkopers loop je bovendien het risico je geld kwijt te raken door een het in gebreke blijven, of volledig ontbreken, van een klantenservice.

Een meer veilige insteek is om refurbished elektronica direct bij de fabrikant te kopen. Op die manier ken je namelijk het bedrijf al een beetje waar je zaken mee wilt doen en heb je bovendien een redelijk beeld van het merk.

Bedrijven die refurbished producten aanbieden zijn onder andere:

 • com: hier kun je bijvoorbeeld terecht voor gecertificeerde refurbished versies van de Kindle e-reader en de Kindle Fire tablet. De werking van deze producten is gegarandeerd en kunnen dus worden beschouwd als nieuw. Ook zullen de producten een ruime garantie meekrijgen en is er zelfs een uitbreiding van de garantie mogelijk bij bepaalde producten.
 • Apple: Hier vindt je eveneens refurbished Apple-producten variërend van iPods tot Mac-computers. Apple garandeert dat alle refurbished producten ontdaan zijn van niet werkende onderdelen en zijn vervangen voor nieuwe exemplaren. Bovendien zullen alle refurbished producten grondig zijn getest, gereinigd en opnieuw zijn verpakt. Apple biedt bovendien een jaar garantie op de refurbished producten die je er koopt en kan de koper terugvallen op technische ondersteuning tegen een zekere meerprijs.
 • Dell: gecertificeerde refurbished producten zijn via de Dell Outlet te koop. In tegenstelling tot een heleboel andere websites kun je in deze webshop altijd zien of een product ongeopend is teruggestuurd of dat dit is gebruikt en later is gerepareerd of uiterlijke schade op heeft gelopen. Alle producten worden echter geleverd met dezelfde garantie als het bedrijf op gelijksoortige nieuwe producten aanbiedt. Bovendien kun je bij Dell een refurbished product binnen 30 dagen kosteloos terugzenden.
 • Epson: verkoopt refurbished printers en andere producten in de Epson Clearance Center. Alle in de fabriek refurbished producten zullen worden geleverd met dezelfde garantie als nieuwe exemplaren.
 • HP.: refurbished HP producten, maar ook verouderde en producten uit restpartijen, zijn te koop in de HP Business Outlet. HP garandeert dat refurbished producten volledig als nieuw werken en gepaard gaan met één jaar lang beperkte garantie.
 • Lenovo: in de Lenovo Outlet vindt je deals met allerlei Lenovo-computers. Refurbished producten krijgen de garantie mee dat ze werken als nieuw, hoewel er wel geringe uiterlijke schade aanwezig zou kunnen zijn. Alle refurbished Lenovo-producten hebben een standaard garantie van één jaar meegekregen.

(Web)winkels waar je refurbished producten kunt kopen zijn er echter ook. Ook hier kun je betrouwbare refurbished elektronica vinden. Bovendien kun je de aankoop doen in een winkel waar je vertrouwen in hebt. Veel grote online winkels verkopen teruggestuurde- en refurbished producten tegen een aanzienlijk korting. Deze producten worden voor de verkoop eveneens gerepareerd en grondig getest, net zoals de fabrikant dit doorgaans doet. Het enige verschil is dat (web)winkels op een refurbished product slechts een beperkte, of helemaal geen, garantie geeft.

Wat is een goede refurbisheddeal

Sommige refurbished producten zijn een betere deal dan andere. Door bijvoorbeeld refurbished producten te kopen die normaal gesproken te duur zijn als deze nieuw worden verkocht. Refurbished producten kunnen vaak veel goedkoper uitvallen dan de nieuwe versies, maar eveneens een uitstekende garantie meekrijgen. Op die manier geef je dus niet onnodig veel geld uit voor hetzelfde product.

Bovendien zijn refurbished computers in de regel bijna altijd betere deals dan de nieuwe. In tegenstelling tot bij een auto, is een computer immers vrij eenvoudig te herstellen om weer in een nieuw staat verkocht te worden. Na het wissen van de drives, het opnieuw installeren van een besturingssysteem en het vervangen van randapparatuur is vrijwel het enige dat er hoeft te gebeuren. De enige mensen die echt nieuwe computers nodig hebben dat zijn degenen die:

 • alleen met de nieuwste exemplaren genoegen nemen,
 • hun systemen aan willen passen aan hun specifieke wensen en behoeften.

Er zijn echter ook een aantal producten dat minder goed refurbished kunnen worden, zoals:

 • Harde schijven: deze kunnen immers niet echt worden hersteld tot een nieuw staat. Als een harde schijf eenmaal gebruikt is, is de slijtage namelijk al beginnen en dit proces kan onmogelijk ongedaan worden gemaakt. Bovendien zijn de prijzen van nieuwe harde schijven vandaag de dag zo laag dat het niet echt de moeite loont om de opslag van je persoonlijke gegevens in gevaar te brengen voor een koopje.
 • Televisies: refurbished televisies kunnen een stuk goedkoper zijn dan nieuwe exemplaren, maar de staat ervan kan nooit volledig worden hersteld. Ook is de kans groot dat deze toestellen tijdens het transport beschadigd raken als gevolg van het niet zorgvuldig verpakken. Daarnaast krijg je bij een refurbished televisie meestal maar een korte garantieperiode. Deze periode is echter niet lang genoeg om te kunnen beoordelen of je een onbetrouwbaar exemplaar aan hebt geschaft.
 • Printers: onder invloed van weggevloeide inkt of toner zal een printer op geen enkele manier weer helemaal schoongemaakt kunnen worden en dus onmogelijk meer in nieuw staat teruggebracht kan worden. Desondanks kan een refurbished printer nog steeds een goede deal zijn op het moment dat je voldoende geld hiermee kunt besparen. Je dient bij een dergelijke aankoop wel te letten op het opnieuw certificeren van het apparaat door de fabrikant en tevens wordt geleverd met nieuwe inkt of toner.
 • Telefoons: beter koop je nooit een mobiele telefoon tweedehands of refurbished omdat mensen doorgaans niet al te voorzichtig omgaan met hun toestel waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om een exemplaar weer zo goed als nieuw te krijgen.

Bescherming bij het kopen van refurbished producten

Bij het kopen van refurbished elektronica, is het vooral belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen, zowel naar het product zelf als naar de verkoper. Je dient dan de volgende zaken eens goed onder de loep te nemen:

Reviews en klantenbeoordelingen.

Online reviews en klantenbeoordelingen van een product zullen je kennis laten maken met de sterke- en zwakke punten ervan. Ook kun je zo te weten komen of een bepaald product beschikt over de gewenste functies. Tijdens het lezen van deze reviews en beoordelingen kun je een lijstje maken van de problemen waar anderen tegenaan lopen bij een bepaald product. Op die manier is het namelijk een stuk eenvoudiger om een gekocht product snel te kunnen beoordelen op een eventuele aanwezigheid van het besproken probleem. Wanneer je dit namelijk direct na ontvangst doet, dan kun je het product nog binnen de garantieperiode terugsturen als er iets mis mocht zijn.

Prijzen

Voor het kopen van een refurbished product moet je erachter proberen te komen hoeveel een vergelijkbaar nieuw exemplaar zou kosten. Indien het verschil tussen het nieuwe- en het refurbished product slechts een paar euro’s goedkoper is, dan kun je het refurbished exemplaar niet als een koopje te beschouwen. Om er zeker van te zijn dat je ook echt met hetzelfde artikel te maken hebt, doe je er goed aan om de modelnummers van beide producten vooraf te checken.

Wat is inbegrepen

Om zeker te weten dat een refurbished product ook echt wordt geleverd met alle extra’s die nodig zijn om het te gebruiken, dien je de inhoud van de verpakking altijd grondig te controleren. Bij de aankoop van een desktop computer moet je bijvoorbeeld controleren of er een toetsenbord, een muis en stroomkabels bij worden geleverd. Indien deze benodigdheden niet bij de aankoop zijn inbegrepen, dan moet je berekenen hoeveel extra geld je nodig hebt om deze alsnog aan te schaffen. Het ontbreken van allerlei extra’s kan een refurbished deal alsnog minder aantrekkelijk maken dan je aanvankelijk had gedacht.

Garantie

Hoewel de meeste refurbished producten worden geleverd met een zekere garantie, zijn sommige aankopen slechts voor een beperkte periode gedekt en anderen zelfs helemaal niet (behalve na betaling van een meerprijs).Voordat je een refurbished product koopt, dien je dan ook na te gaan welke garantietermijn er op van toepassing is. Alleen dan weet je hoeveel tijd je hebt om het product eventueel terug te brengen als er zich een probleem voor mocht doen.

Retourbeleid

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de procedure om een product terug te sturen op het moment dat je niet tevreden bent. De lengte van retourperiode is afhankelijk van de plaats waar het refurbished product is gekocht, niet elke verkoper hanteer immers deze retourregels. Bovendien zal het ene bedrijf wel kosten in rekening brengen voor een retourzending, terwijl een ander deze kosten voor zijn rekening neemt.

Conclusie

In het algemeen zijn experts, op het gebied van technologie, enthousiast over refurbished elektronica. Ze zijn van mening dat zolang je producten koopt van een betrouwbare aanbieder, je een als nieuw werkend exemplaar in handen kunt krijgen maar dan voor een veel gunstigere prijs. Tegelijkertijd wijzen deze experts echter ook op het belang van een gedegen onderzoek voorafgaand aan de aankoop. Hoe meer je immers weet over een product zelf en de verkoper, hoe beter je kansen zullen zijn om een vervelende verrassing te vermijden nadat je product eenmaal thuis in gebruik wordt genomen.

Kortom: door te kiezen voor de aanschaf van een refurbished product kun je aardig wat euro’s in je zak houden, maar dan moet je wel verstandig te werk gaan. Het is zeker niet aan te raden om bij een onbekende verkoper een dergelijk product te kopen. Je hebt dan namelijk weinig, of geen, gegevens over deze verkoper, maar evenmin over de staat van het product dat er aan wordt geboden. In het meest erge geval zul je opgezadeld worden met een zogenaamd refurbished product dat uiteindelijk van diefstal afkomstig blijkt te zijn. In dat geval kun je immers worden aangeklaagd voor heling en kan deze goede opeens erg nadelig voor je uitpakken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20