Hoe beleggen in bitcoin en ether zonder de cryptomunten te kopen?

Wie wil beleggen in cryptomunten, hoeft niet altijd de munten rechtstreeks te kopen. Zo is het voortaan bijvoorbeeld mogelijk om te beleggen in bepaalde cryptomunten via een index. S&P Dow Jones Indices, de financiële dataleverancier S&P Global, heeft dinsdag drie nieuwe crypto-indexen aangekondigd.

Na een correctie eind vorige maand hebben de cryptomunten opnieuw de wind in de zeilen. Na een dipje waarbij de waarde van bitcoin is gezakt tot iets minder dan 48.000 dollar is de munt vandaag opnieuw ruim 55.000 dollar waard. Dat is wel nog ruim 9.000 dollar minder dan het hoogtepunt op 14 april. De enorme volatiliteit spreekt dan ook tot de verbeelding van beleggers die niet bang zijn om risico’s te nemen.

Indexen

Dat is ook S&P Dow Jones Indices niet ontgaan. Het bedrijf achter bekende indexen zoals de Dow Jones en S&P500 heeft via een persbericht laten weten dat het drie indexen heeft gelanceerd: S&P Bitcoin Index, S&P Ethereum Index en S&P Crypto Mega Cap Index. De lijst zal later dit jaar worden uitgebreid met extra munten, zo meldt de divisie van de financiële dataleverancier S&P Global.

Elke index volgt de prestaties van één of meerdere cryptomunten. De S&P Bitcoin Index (SPBTC) volgt de prestaties van bitcoin, de Ethereum Index (SPETH) volgt die van ether. Wie de prestaties van beide munten wil volgen, kan kiezen voor de S&P Crypto Mega Cap Index.

Het plan voor een crypto-index stamt uit december vorig jaar. Toen zei S&P Dow Jones dat zijn indexen meer dan 550 van de meest verhandelde munten wil omvatten. Volgens het hoofd strategie van S&P Dow Jones Indices, Peter Roffman, zijn traditionele financiële markten en digitale activa niet langer ‘elkaar uitsluitende markten.’

ETF’s en cryptofondsen

Naast de indexen zijn er nog andere alternatieve manieren om te beleggen in cryptomunten. Zo is het ook mogelijk om in cryptomunten te beleggen via een ETF (Exchange traded fund). ETF’s zijn in principe passieve fondsen. Ze volgen bepaalde indexen of een onderliggende korf van bepaalde activa. Zo kunt u bijvoorbeeld via een ETF de koers van de Bel20 volgen. Hetzelfde is mogelijk voor cryptomunten. VanEck is een mooi voorbeeld van een fondsenbeheerder die dergelijke ETF’s verkoopt. Het is weliswaar afhankelijk van uw broker of u kunt investeren in zo’n ETF. Elke broker bepaalt zelf welke producten hij aanbiedt.

Voorts zijn er ook nog de cryptofondsen. Bij zo’n fonds heeft de beheerder meer vrijheid om een bepaalde strategie te volgen. In dat geval kiest u er niet voor om een bepaalde cryptomunt te volgen, maar geeft u de voorkeur aan een bepaalde strategie. Fondsen willen het net beter doen dan de markt. BlockchainTraders en Maven11 zijn twee voorbeelden van cryptofondsen. Bij sommige fondsen kunt u wel pas instappen als u over voldoende kapitaal beschikt. Maven11 is bijvoorbeeld uitsluitend beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro kan beleggen.

Zelfs institutionele beleggers nemen de cryptomunten in het vizier. Zo mogen professionele investeringsfondsen in Duitsland, ook wel ‘Spezialfonds’ genaamd, vanaf 1 juli maximaal 20 procent van hun vermogen in bitcoin en ether investeren. Dat heeft Frank Schäffler, een Duits parlementslid, gezegd in een interview met Decrypt.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.