Historisch: Ierse nationalisten grootste partij bij Noord-Ierse verkiezingen

De katholiek-republikeinse partij Sinn Féin wordt voor het eerst de grootste partij in de Noord-Ierse Assemblee. Ze verdringt de Democratic Unionist Party (DUP) naar de tweede plaats.

Sinn Féin haalde heeft 27 zetels, tegen 24 voor de DUP, bericht de BBC. Het resultaat betekent dat Sinn Féin, ooit de politieke tak van de Ierse paramilitaire organisatie IRA, voor het eerst de eerste minister mag aanstellen.

Michelle O’Neill, de Noord-Ierse lijsttrekker van Sinn Féin en waarschijnlijke nieuwe premier van het land, had het over een “historische dag”. “Vandaag breekt een nieuw tijdperk aan dat ons allen de kans biedt om de verhoudingen in deze samenleving opnieuw te bekijken op basis van billijkheid, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid”, zo vervolgde zij.

Partijleider Mary Lou McDonald sprak dan weer over “de verkiezingen van een generatie”.

Einde Verenigd Koninkrijk?

De overwinning van de katholieke nationalisten is historisch omdat de Noord-Ierse politiek altijd werd gedomineerd door de pro-Britse protestantse partijen. Na het einde van het sektarisch geweld van de troubles werd afgesproken dat de unionistische protestanten en de katholieke nationalisten voortaan regeringen zouden vormen. De grootste partij mag de eerste minister aanstellen; nooit eerder was dat iemand uit het nationalistische kamp.

Het doel van Sinn Féin, hereniging van de twee gescheiden staten (Noord-Ierland en Ierland), bleek dus voor meer mensen dan alleen de katholieke minderheid in het noorden een aantrekkelijk perspectief. Zo’n herenigd Ierland zou overigens ook het einde van het Verenigd Koninkrijk kunnen inluiden.

Meer