Waarom de verkiezingen deze week in Noord-Ierland het einde kunnen inleiden van het Verenigd Koninkrijk

De verkiezingen in Noord-Ierland op 5 mei zouden er wel eens de belangrijkste ooit kunnen worden. Peilingen suggereren dat Sinn Féin voor het eerst in de 101-jarige geschiedenis van Noord-Ierland de grootste partij zal worden – een overwinning waardoor de republikeinen een staat zouden kunnen leiden die ze ooit beloofden te vernietigen. Maar Sinn Féin heeft ook een grotere prijs op het oog: het leiden van de regering in Dublin. En, uiteindelijk, de hereniging van Ierland. En het einde van het Verenigd Koninkrijk.

Waarom is dit belangrijk?

Nu de Scottish National Party dominant is in Holyrood, zou een overwinning van Sinn Féin zowel de wetgevende macht van Schotland als Noord-Ierland onder leiding brengen van partijen die pleiten voor een exit uit het VK.

Om te beginnen: wie zijn de spelers? De Democratic Unionist Party of DUP (Democratische Unionistische Partij) is een van de twee grotere unionistische politieke partijen in Noord-Ierland. De partij is opgericht door Ian Paisley en wordt sinds 30 juni 2021 geleid door Jeffrey Donaldson. De DUP is momenteel de grootste partij in de Assemblee voor Noord-Ierland (zoals het parlement officieel heet) en in grootte de vijfde partij in het Britse Lagerhuis.

De DUP heeft sterke banden met bepaalde

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20