‘HIMARS meets Wagner’: Oekraïne bombardeert hoofdkwartier Russisch eliteleger plat

Naar verluidt heeft het Oekraïense leger, met behulp van raketten afkomstig van HIMARS-systemen, de uitvalsbasis van Wagner Group in Popasna platgebombardeerd. Bij de aanval werden ook een honderdtal soldaten gedood van de privémilitie, die in handen is van Poetins “privéchef” Yevgeni Prigozjin. Ondertussen kan wel geconcludeerd worden dat de inzet van Wagner-huurlingen in Oekraïne geen succes is.

Basis in Popasna

Eens te meer tonen de Amerikaanse HIMARS-systemen hun nut in Oekraïne. Dit keer werd Wagner Group het slachtoffer. De privémilitie werd aanvankelijk door Rusland ingezet als elite-eenheid. 400 Wagner-huurlingen werden in januari overgevlogen uit de Centraal Afrikaanse Republiek om een moordaanslag te beramen op Oekraïens president Volodymyr Zelensky en enkele regeringsleden. De aanslag werd echter (enkele malen) verijdeld, en Wagner werd door het Russische opperbevel vervolgens ingezet als gewone legereenheid.

De huurlingen opereren vanuit hun hoofdkwartier in Popasna, een stad in het oosten van Oekraïne, in de oblast Loehansk. Het Oekraïense leger besliste enkele HIMARS-raketten in te zetten om het hoofdkwartier met de grond gelijk te maken; met succes zo blijkt.

Geldschieter gedood?

Bij de aanval kwamen volgens verschillende bronnen een honderdtal huurlingen om het leven. Ook bestaat er nog onduidelijkheid of Yevgeni Prigozjin, de geldschieter en eigenaar van Wagner Group (het bedrijf achter de privémilitie), in leven is: hij bezocht de basis enkele dagen geleden, en verschillende bronnen uit zijn entourage laten weten geen contact te kunnen krijgen met Prigozjin. Toch lijkt de kans klein dat hijzelf sneuvelde bij de aanslag, daarover bestaat voorlopig nog onduidelijkheid.

Prigozjin staat bekend als “Poetins privéchef”. Hij is, naast zijn rol binnen Wagner, ook de eigenaar van verschillende restaurants en cateringbedrijven. Het Kremlin en andere Russische overheidsinstellingen doen regelmatig beroep op zijn bedrijven, en de Russische dictator Vladimir Poetin is een vaste klant in verschillende van Prigozjins restaurants. Regelmatig was Poetin in belangrijk gezelschap; onder meer de voormalige Franse president Jacques Chirac en de Amerikaanse president George W. Bush dineerden bij Prigozjin.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20