Rusland stuurt omstreden huurlingenleger Wagner Group naar Donbasregio

Duizend Wagner-huurlingen zullen door Rusland worden ingezet in Oost-Oekraïne. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie en de Britse inlichtingendiensten. De privémilitie is actief over de hele wereld, en waar Wagner-huurlingen zitten volgen vaak misdaden tegen de mensheid

Wagner Group is een privébedrijf dat huurlingen aanbiedt aan regimes wereldwijd. Het bedrijf is in handen van Yevgeny Prigozjin, een vertrouweling uit Poetins inner circle. Het huurlingenleger bestaat voornamelijk uit Russen, vooral veteranen en ex-agenten van de geheime dienst GRU.

Oekraïne

Er gingen al langer geruchten de ronde dat Wagner terug actief is in Oekraïne. Zo zou een moordcommando, bestemd voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, hebben bestaan uit 400 Wagner-huurlingen. Dit werd nadien tegengesproken, en tot op vandaag is nog steeds niet met zekerheid te zeggen wie het moordcommando was.

Wagner was eerder al aanwezig in Oekraïne. Toen in 2014 Rusland de Krim annexeerde, liepen Wagner-soldaten schouder aan schouder met het Russische leger. In de Donbasregio strijden huurlingen mee met de pro-Russische separatisten.

Het huurlingenleger en diens leider, Dmitry Oetkin, werden in december gesanctioneerd door de EU, voor het uitvoerige geweld en het schenden van de mensenrechten in het Midden-Oosten, Afrika en Oekraïne. Vorige week trof ook de Britse overheid sancties tegen de organisatie.

Gruweldaden

Momenteel is Wagner ook aanwezig in onder meer Mali, wat voor veel westerse landen de trigger was om hun eigen troepen daar weg te halen. Onder meer het Franse leger leverden troepen aan Operatie Barkhane, België zou dan weer troepen sturen in het kader van Taskforce Takuba. Ook in Syrië is de militie nog steeds actief. Daar zouden ze verschillende gruweldaden op hun conto hebben, waaronder marteling, het doden van onschuldige burgers en gruwelijke onthoofdingen. Dit leidde al tot Europese sancties tegen de organisatie en de leider ervan, Dmitry Oetkin. Vorige week trof ook de Britse overheid sancties tegen hen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20