Hilton-hotel stapt in duurzaam bouwproject van Ghelamco

Het polyvalente complex ‘The Wings’ wordt binnenkort naast het hoofdkantoor van PwC in Diegem gebouwd. Naast 50.000 m² aan kantoor- en fitnessruimte, restaurants en co-working faciliteiten zal het pand nu zeker ook een Hilton Garden herbergen. 

‘Ik kan al een eerste overeenkomst voor een huurcontract aankondigen. Dit is met de Naos-hotelgroep. Deze zal 12.500 m² betrekken voor een Hilton Garden met 250 kamers,’ liet Michael Gheysens, managing director van Ghelamco België, optekenen.

De plannen voor The Wings werden door de Brusselse architectengroep Assar Architects getekend. 

Drie duurzaamheidscertificaten 

Het complex geldt als duurzaam en CO2-neutraal. Alle energie die nodig is, zal immers gegenereerd worden zonder enige fossiele brandstoffen te verbruiken. Zo worden er in de parkeergarage een groot aantal elektrische oplaadpunten voorzien (200 plaatsen in het begin, en capaciteit voor uitbreiding).

De sterke isolatie van het gebouw helpt een aangenamer binnenklimaat te realiseren bij een relatief lager energiegebruik (het is een BEN-gebouw, red.). Ook de groene daken en terrassen dragen bij aan het verzachten van de temperaturen binnen in de constructie en in haar onmiddellijke omgeving. Middels smart technology wordt de CO2-uitstoot van werknemers en bezoekers bijgehouden. 

The Wings werd daarom als eerste Belgische kantoorgebouwcomplex ooit drie gerenommeerde certificaten op vlak van welzijn, duurzaamheid en personeelsgezondheid toegekend. 

Binnen de internationaal erkende Well Building Standard behaalde het pand de Gold-certificering. Well is een standaard specifiek gericht op gezondheid en welzijn van werknemers. Daarnaast behaalde het goud bij DGNB (Duitse certificering voor duurzame gebouwen). Daarbovenop haalde het de ‘excellent’-quotering binnen van Nederlands keurmerk BREEAM. 

The Wings binnenin – bron: Ghelamco

Zaventem

De Ieperse familieonderneming Ghelamco, bekend van onder andere de Ghelamco Arena in Gent, maakte vooral zijn fortuin in Polen. Ongeveer een derde van de kantoorruimte in de hoofdstad was ooit in handen van Ghelamco. 

Een paar weken geleden raakte bekend dat Ghelamco de PwC-campus, een nieuwbouwproject in Diegem nabij de luchthaven van Zaventem, voor bijna 132 miljoen euro had verkocht aan een internationale financiële instelling. De bouwgrond van The Wings ligt hiernaast.

Volgens Michael Gheysens zal het commerciële succes van het ene project het andere aansteken. ‘Wij zijn sterk geëngageerd in deze belangrijke zone aan de rand van Brussel’, bevestigde hij. 

Overigens beperkt de bouwonderneming zich niet tot België en Polen. Ook in Londen zit er namelijk een project voor een torengebouw in de pijplijn. Altijd tekent zich diezelfde visie af: een duurzame mix van wonen en werken

Groene stempel

Daarom komt Ghelamco vandaag met een nieuwe groene lening op de proppen. Het gaat om een obligatie met een looptijd van vier jaar en met een jaarlijks rendement bij de uitgifte van ongeveer 5 procent. 

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro heeft de nieuwe lening geen rating. Ze draagt een groene stempel, wat betekent dat het opgehaald kapitaal bedoeld is om investeringen te financieren met een positieve impact op het vlak van ecologie en duurzaamheid.

Eerder lanceerde Ghelamco op het vlak van financiering in 2019 zijn ‘Green Finance Framework’. Dat programma maakte het mogelijk om groene obligaties uit te geven.

Lees ook: Ghelamco lanceert groene obligatie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20