Ghelamco mikt met groene obligatie op minstens 30 miljoen euro

De vastgoedgroep Ghelamco van Paul Gheysens geeft een obligatie uit om duurzame projecten mee te financieren. Het gaat om de eerste ‘green bond’ uitgegeven door een Belgische kantoorontwikkelaar.

Eerst de financiële details. De obligatie op drie jaar krijgt een brutocoupon van 5,5 procent en is gericht op professionele beleggers en private banking-klanten, in coupures van 100.000 euro. De uitgever is de vennootschap Ghelamco Invest. Moederholding Ghelamco Group, die goed is voor 2,2 miljard euro aan activa, stelt zich garant.

De vastgoedgroep heeft er goede hoop op om vanaf vandaag minstens 30 miljoen euro op te kunnen halen. De financiële operatie heeft een dubbel doel: een oude obligatielening die op 3 juli afloopt deels vervangen én de financiering van groene projecten. De beslissing voor de uitgifte werd al voor de coronacrisis genomen.

Het gaat om een ‘green bond’. Dat betekent dat de opbrengst expliciet bestemd is voor duurzame en zuinige bouwprojecten, met name in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. ‘Het is een extra argument naar de investeerders, voor wie het groene aspect almaar belangrijker wordt’, zegt woordvoerder Philip Neyt, bestuurder bij Ghelamco. ‘De vraag naar moderne en energie-efficiënte projecten zal door de coronacrisis alleen maar toenemen.’

Personeelswelzijn

‘Bij veel werkgevers staat ‘wellbeing’ hoog op de agenda. De kantoorruimte moet kwalitatief hoogstaand zijn voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. De vraag naar zeer hoogwaardige projecten zal dus groot zijn. Daar staat tegenover dat voor oude, onaangepaste kantoorgebouwen de leegstand dreigt.’

De Silver Tower (midden) in de Brusselse Noordwijk – foto Ghelamco

Ghelamco geeft de Silver Tower als voorbeeld van een bouwproject dat gebaseerd is op duurzame principes. In de toren in de Brusselse Noordwijk worden de ambtenaren het Brusselse Gewest gehuisvest. Een ander voorbeeld is het Focus-project in Diegem, waar het nieuwe hoofdkwartier van consultancygroep PwC België komt.

De inschrijvingen voor de groene obligaties lopen via het bankenconsortium Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC. Ze zullen vanaf begin juli verhandelbaar zijn op de beurs van Luxemburg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20