Ghelamco lanceert groene obligatie

Bouwonderneming Ghelamco komt vandaag met een nieuwe groene lening voor de dag. Het gaat om een obligatie met een looptijd van vier jaar en met een jaarlijks rendement bij de uitgifte van ongeveer 5 procent. 

  • Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro heeft de nieuwe lening geen rating. 
  • Ze draagt een groene stempel, wat betekent dat het opgehaald kapitaal bedoeld is om investeringen te financieren met een positieve impact op het vlak van ecologie en duurzaamheid.
  • Eerder lanceerde Ghelamco op het vlak van financiering in 2019 zijn ‘Green Finance Framework’. Dat programma maakte het mogelijk om groene obligaties uit te geven. 

Familieonderneming

De Ieperse familieonderneming Ghelamco, bekend van onder andere de Ghelamco Arena in Gent, maakte vooral zijn fortuin in Polen. Ongeveer een derde van de kantoorruimte in de hoofdstad was ooit in handen van Ghelamco. 

Een paar weken geleden raakte bekend dat Ghelamco de PwC-campus, een nieuwbouwproject in Diegem nabij de luchthaven van Zaventem, voor bijna 132 miljoen euro had verkocht aan een internationale financiële instelling. De bouwgrond voor een nieuw duurzaam project genaamd ‘The Wings’ ligt hiernaast.

Volgens managing director Michael Gheysens zal het commerciële succes van het ene project het andere aansteken. ‘Wij zijn sterk geëngageerd in deze belangrijke zone aan de rand van Brussel’, bevestigde hij. 

Drie duurzaamheidscertificaten 

Paradepaardje The Wings geldt als duurzaam en CO2-neutraal. Alle energie die nodig is, zal immers gegenereerd worden zonder enige fossiele brandstoffen te verbruiken. Zo worden er in de parkeergarage een groot aantal elektrische oplaadpunten voorzien (200 plaatsen in het begin, en capaciteit voor uitbreiding).

De sterke isolatie van het gebouw helpt een aangenamer binnenklimaat te realiseren bij een relatief lager energiegebruik (het is een BEN-gebouw, red.). Ook de groene daken en terrassen dragen bij aan het verzachten van de temperaturen binnen in de constructie en in haar onmiddellijke omgeving. Middels smart technology wordt de CO2-uitstoot van werknemers en bezoekers bijgehouden. 

The Wings werd daarom als eerste Belgische kantoorgebouwcomplex ooit drie gerenommeerde certificaten op vlak van welzijn, duurzaamheid en personeelsgezondheid toegekend. 

Binnen de internationaal erkende Well Building Standard behaalde het pand de Gold-certificering. Well is een standaard specifiek gericht op gezondheid en welzijn van werknemers. Daarnaast behaalde het goud bij DGNB (Duitse certificering voor duurzame gebouwen). Daarbovenop haalde het de ‘excellent’-quotering binnen van Nederlands keurmerk BREEAM. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20