Het wordt almaar drukker in de ruimte: Boeing mag 147 satellieten lanceren

De Amerikaanse autoriteiten geven luchtvaart- en defensiereus Boeing toestemming om 147 satellieten in een baan rond de aarde te brengen. De satellieten moeten meer mensen toegang tot breedbandinternet geven.

De Federal Communications Commission (FCC) geeft Boeing een vergunning om “een satellietconstellatie te bouwen, te stationeren en uit te baten”, zo staat in een korte verklaring.

“Boeing is van plan breedbandinternet en communicatiediensten aan te bieden aan particuliere, commerciële, overheids- en zakelijke gebruikers in de VS en wereldwijd”, zegt de FCC. “Geavanceerde satellietbreedbanddiensten spelen een belangrijke rol bij het connecteren van moeilijk te bedienen gemeenschappen.”

Het gaat in totaal om 147 satellieten:

  • 132 satellieten worden in een lage baan om de aarde (low earth orbit) geplaatst, op een hoogte van ongeveer 1.000 kilometer.
  • 15 andere komen op een hoogte tussen 27.000 en 44.000 kilometer.

Musk en Bezos

Concurrerende bedrijven kwamen eerder al met plannen voor satellietconstellatieprojecten. SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, heeft al meer dan 1.500 satellieten in een baan om de aarde gebracht. Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft een soortgelijk project lopen onder de naam Kuiper.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20