Het Westen werkt al aan een plan moest Rusland Oekraïne bezetten

Verschillende NAVO-leiders houden al dagen geheime meetings om een strategie rond Oekraïne te bepalen. Moest Rusland effectief binnenvallen, is de kans klein dat NAVO-lidstaten ten strijde trekken: een Derde Wereldoorlog moet te allen tijde vermeden worden. Wel wil het Westen Oekraïne steunen en kijkt het naar manieren om Oekraïens verzet te bewapenen, om de Russische bezetter van binnenuit te bestrijden.

Waarom is dit belangrijk?

Met de dag lijkt een full-scale Russische invasie waarschijnlijker: de VS heeft uit radioverkeer opgevangen dat Russische orders voor een invasie al gegeven werden, de pro-Russische rebellen mobiliseren de jongemannen en evacueren de rest van hun bevolking naar Rusland. Ook van de terugtrekking van Russische troepen, waarmee president Poetin de afgelopen dagen schermde, lijkt niets van waar.

De geheime meetings vonden plaats in de achterafkamertjes van de Veiligheidstop in München, en het was de Britse premier Boris Johnson die er tijdens zijn speech aandacht aan schonk: het was voor het westers eigenbelang dat elke Russische invasie “zou falen, en dat men ziet dat het faalt.” Een invasie zou leiden tot “een generatie vol bloedvergieten en miserie”, maar Oekraïne zou van binnenuit terugvechten. Eerder waarschuwde Johnson ook al dat Rusland “het grootste militair conflict sinds 1945 voorbereid”.

De woorden werden extra kracht bijgezet tijdens een meeting tussen Johnson en de Oekraïense president Volodimir Zelenski, waarin beiden spraken over een wijdverspreid verzet in het Russische buurland. Ook in de VS leeft datzelfde sentiment: Jake Sullivan, de veiligheidsadviseur van het land, zou aan senatoren hebben verteld dat “de VS het verzet zal bewapenen, en niet machteloos zal toezien hoe een Russische militaire overwinning de basisprincipes van nationale zelfbeschikking in de weg staat.”

De situatie in en rond Oekraïne gaat momenteel de slechte kant uit. Rusland zou, in plaats van een de-escalatie, ondertussen steeds meer troepen dicht bij de Oekraïense grens plaatsen. Bronnen binnen de VS spreken van zo’n 150.000 mankrachten.

In de Oost-Oekraïense regio Donbas, waar de zelf uitgeroepen onafhankelijke staten liggen (de Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Luhansk) werd de afgelopen 48 uur verslag uitgebracht over ontploffingen, bombardementen en gevechten tussen rebellen en Oekraïense soldaten.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20