Neen, Poetin is helemaal niet aan het wegtrekken: 7.000 extra soldaten erbij sinds woensdag

“Ik ben wat later. Ik moest gewoon nog even checken of we binnenvallen of niet binnenvallen. We vallen niet binnen.” Met die Russische humor probeerde de woordvoerster van het Russische minister van Buitenlandse Zaken wat zij de “paniekzaaierij van het Westen” noemen, wat te ondergraven.

  • Maar op het terrein gaat het er minder vrolijk aan toe. Nadat de Russische minister van Defensie woensdag stelde dat de Russische troepen terug zouden keren naar hun kazernes, leek de dooi wat ingezet. Al sprak iedereen in het Westen, inclusief Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, met twee woorden: eerst de daden zien, na de woorden.
  • En nu blijkt die achterdocht toch te kloppen: de Amerikanen kwamen vanmorgen met het bericht dat volgens hen helemaal geen troepen weggaan, maar dat integendeel het Russische leger nog eens 7.000 extra manschappen heeft gestuurd. “Dus het Russische leger stelt troepen terug te trekken van de grens met Oekraïne, maar we weten dat dit vals is”, zo zegt een bron in het Pentagon aan Reuters.
  • Dat staat in scherp contrast met de video’s die de Russen verspreidden om aan te tonen dat hun militairen aan het vertrekken waren, bij de grens met Oekraïne. Maar de Amerikanen gaven ook luchtfoto’s vrij, die het tegendeel aantonen.
  • Het Pentagon schat sinds vanmorgen het totaal aantal Russische soldaten aan de grens op 150.000, een veel hogere inschatting dan begin deze week.
  • Deze week lanceerden de Russen alvast een grootscheepse aanval op de IT-infrastructuur van Oekraïne. Alle websites en systemen van de overheid staan onder immense druk. En ook circuleren er een heleboel valse geruchten online, die mogelijks straks gebruikt worden als voorwendsel om een invasie te lanceren, zo liet de Amerikaanse bron verstaan.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20