Het Verenigd Koninkrijk reageert op Europese uitvoerbeperkingen AstraZeneca-vaccin: ‘Strijd tegen corona wordt in gevaar gebracht’

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is niet te spreken over het feit dat Italië de export van 250.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin heeft geblokkeerd. ‘Dit brengt onze gezamenlijke strijd tegen het coronavirus in gevaar’, aldus de Britse premier Boris Johnson.

De bal ging donderdag aan het rollen. Toen heeft Italië met goedkeuring van de Europese Commissie de levering van 250.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin naar Australië geblokkeerd.

Export Control Mechanism

Italië doet daarbij een beroep op het zogeheten Export Control Mechanism. Sinds eind januari is er controle op vaccins die in de Europese Unie gemaakt en uitgevoerd worden.

Die extra controle kwam er omdat AstraZeneca er niet was in geslaagd om het aantal beloofde dosissen van het coronavaccin te leveren. De Europese Commissie vreesde dat die vaccins intussen verkocht werden aan landen buiten de EU.

De Italiaanse premier Draghi vroeg onlangs nog tijdens een virtuele top met Europese regeringsleiders om de Export Control Mechanism strikter toe te passen. Kort na die boodschap voerde hij de daad bij het woord. Dat was meteen een primeur in de EU. Daarvoor werden al zo’n 150 exportverzoeken goedgekeurd.

Internationale samenwerking

Volgens het VK brengt een blokkade de strijd tegen het coronavirus in gevaar. ‘Het wereldwijde herstel is afhankelijk van de internationale samenwerking. We zijn allemaal afhankelijk van de mondiale toeleveringsketens. Het opleggen van beperkingen brengt de gezamenlijke inspanningen om het virus te bestrijden in gevaar’, liet een woordvoerder van Johnson weten in een reactie aan Reuters.

‘De premier heeft eerder dit jaar gesproken met de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Tijdens dat gesprek heeft ze bevestigd dat het Export Control Mechanism gericht was op transparantie en niet bedoeld was om exportbeperkingen op te leggen. We verwachten dat de EU zich aan die belofte houdt’, aldus de woordvoerder.

Australië heeft de Europese Commissie inmiddels opgeroepen om de uitvoerbeperking te herbekijken. Volgens de Australische regering heeft het land de vaccins nodig, in afwachting van de eigen productie.

De Australische premier Scott Morrison gaf tijdens een persconferentie wel aan begrip te hebben voor de precaire situatie in Italië. ‘In het land sterven er zo’n 300 mensen per dag ten gevolge van corona. We kunnen dan ook de grote ongerustheid bij de Italianen begrijpen. Ze bevinden zich in een ongebreidelde crisissituatie. Dat is niet het geval in Australië.’

Lees ook:

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.