Het Chinabeleid van Biden kan vergaande gevolgen hebben voor beleggers met een blootstelling aan China

De Amerikaanse president Joe Biden treedt op vlak van het Chinabeleid grotendeels in de voetsporen van zijn voorganger Donald Trump. Hij richt daarbij zijn pijlen op Chinese bedrijven die in de VS kapitaal willen ophalen. Volgens het onderzoeksbureau Cowen hanteert Biden op dat vlak zelfs een strenger beleid dan Trump.

Kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd al snel duidelijk dat de positie van de VS tegenover China niet snel zal veranderen. Net zoals zijn voorganger Trump hanteert Biden een streng Chinabeleid. Uit een onderzoek van Cowen blijkt nu dat het beleid van Biden op bepaalde vlakken zelfs strenger is dan dat van zijn Republikeinse voorganger.

‘De oplopende spanningen kunnen nefast zijn voor beleggers en investeerders met een blootstelling aan China’, liet Jaret Seiberg, een analist bij Cowen, eerder deze week in een mededeling weten. ‘Wij denken dat Team Biden strategischer, meer multilateraal en effectiever zal zijn in zijn confrontatie met China dan Team Trump’

Chinese bedrijven op een zwarte lijst

Dat Biden een zeer strenge houding aanneemt tegenover China werd donderdag nogmaals duidelijk. Zo werden er die dag zeven technologische bedrijven uit China op de economische zwarte lijst geplaatst omdat ‘ze een gevaar vormen voor de nationale veiligheid.’ Volgens de VS werken die bedrijven aan supercomputers die onder meer gebruikt kunnen worden voor de productie van massavernietigingswapens. Bedrijven op die zwarte lijst kunnen geen zaken doen met de VS.

Sieberg verwacht dat de VS in de toekomst almaar meer Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurzen zal verwijderen. Daarmee wordt er een vervolg gegeven aan het beleid dat Trump in gang heeft gezet. De voormalige president heeft in december een wet goedgekeurd waardoor aandelen van buitenlandse bedrijven niet verhandeld kunnen worden op de Amerikaanse beurzen als ze niet drie jaar na elkaar voldoen aan de audits van de U.S. Public Accounting Oversight Board (PCAOB).

Toegang tot Amerikaanse beurzen ontzeggen

‘We zien Biden die wet niet terugdraaien’, aldus Sieberg. ‘Dat zal Chinese bedrijven dwingen om naar de beurs in Hong Kong te trekken.’ Op de site van de PCAOB staat er momenteel een lijst van bedrijven die geen toegang hebben tot de Amerikaanse aandelenmarkten. Een groot deel van die bedrijven zijn van Chinese afkomst, waaronder Alibaba. Vorig jaar hebben dertig Chinese bedrijven hun intrede gemaakt op de Amerikaanse beurzen.

Sieberg verwacht dat Biden zijn strikte beleid jegens China zal verderzetten. ‘Ik denk dat de president Amerikaanse investeringen in Chinese banken een halt zal toeroepen en de zwarte lijst verder zal uitbreiden met Chinese bedrijven’, aldus de analist. ‘Wij geloven dan ook dat president Biden een groter risico vormt voor financiële ondernemingen op het Chinafront dan president Trump.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20