Wereld installeert nieuwe recordcapaciteit duurzame energie; vooral dankzij China en Verenigde Staten

Het voorbije jaar werd een recordcapaciteit aan duurzame energie geïnstalleerd. Dat was grotendeels te danken aan investeringen in China en de Verenigde Staten. Dat stelt het International Renewable Energy Agency (Irena). Hernieuwbare bronnen – meestal in de vorm van windenergie en zonnekracht – zorgden vorig jaar voor 260 gigawatt aan nieuwe energiecapaciteit.

Daarmee vertegenwoordigden hernieuwbare bronnen 82 procent van alle nieuwe elektriciteitsinstallaties. 

Azië

Vergeleken met het jaar voordien groeide de wereldwijde hernieuwbare energiecapaciteit met 10,3 procent. China installeerde een volume van 136 gigawatt. Dat komt overeen met de totale elektriciteitsproductie van een land zoals Spanje.

Zonnekracht vertegenwoordigde 49 procent van de nieuwe installaties. Bijna twee derde van de hernieuwbare energie die vorig jaar werd gebouwd, werd in Azië geïnstalleerd.

‘Deze cijfers vertellen een opmerkelijk verhaal’, zegt Francesco La Camera, directeur-generaal van Irena. ‘Ondanks de moeilijke economische periode die de wereldeconomie doormaakte, was vorig jaar duidelijk gemarkeerd als de start van het decennium van de hernieuwbare energiebronnen.’

‘De kosten voor duurzame energietoepassingen dalen, terwijl de markten voor milieuvriendelijke technologie groeien. Nog nooit eerder waren de voordelen van de energietransitie duidelijker.’

Hernieuwbare bronnen vormen op de wereldwijde energiemarkt echter nog altijd een minderheid. Hun aandeel in de totale capaciteit bedroeg vorig jaar 36,6 procent. Dat betekende een stijging met 2 procentpunt tegenover het jaar voordien.

‘Er moet dan ook nog een lange weg worden afgelegd om een wereldwijde duurzame energievoorziening te garanderen’, aldus Irena. ‘Om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te beperken, is een vertienvoudiging van de hernieuwbare energie tegen het midden van deze eeuw nodig.’ De organisatie gaf eerder al aan dat hiervoor een investering van 4.400 miljard dollar per jaar noodzakelijk zou zijn.

Waterkracht

China – tegelijkertijd de grootste producent van duurzame energie en de grootste vervuiler van de wereld – installeerde vorig jaar 72 gigawatt windenergie en 49 gigawatt zonnekracht.

De Verenigde Staten activeerden tegelijkertijd 29 gigawatt aan hernieuwbare energiebronnen. Dat betekende een stijging met bijna 80 procent tegenover het jaar voordien.

Waterkracht vertegenwoordigde eind vorig jaar 43 procent van de wereldwijde hernieuwbare capaciteit. Tegenover het jaar voordien groeide de capaciteit echter met slechts 2 procent aan. Windenergie en zonnekracht hebben elk een aandeel van 26 procent in de wereldwijde hernieuwbare capaciteit.

Naast de uitbreiding van de hernieuwbare capaciteit, kon in Europa, Noord-Amerika, Rusland en Turkije tevens een daling van de productie door fossiele brandstoffen worden gemeld.

Wereldwijd werden vorig jaar nog voor 60 gigawatt fossiele brandstoffen geactiveerd, tegenover 64 gigawatt het jaar voordien. Vooral Azië, het Midden-Oosten en Afrika werden vorig jaar nog traditionele energiecentrales opgestart.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20