Het Britse pond krijgt rake klappen. Zo was de waarde van die munt maandag gedaald tot 1,035 dollar, een historisch dieptepunt. Sommige strategen verwachten dat de munt tegen het einde van dit jaar onder pariteit met de greenback zal duiken.
Het Britse pond krijgt door het stimulusplan van de regering de wind van voren. Beleggers vrezen dat dat beleid de inflatie en de overheidsschuld de hoogte zal injagen. Maandag gooide Kwasi Kwarteng, de Britse minister van Financiën, nog wat olie op het vuur door te zeggen dat er nog meer belastingverlagingen aan de horizon lonken.
Reactie Bank of England
Alle ogen waren gisteren even gericht op de Bank of England. Er werd gehoopt dat Andrew Bailey, de gouverneur van de monetaire instelling, zou uitpakken met een noodingreep, maar hij stelde teleur. In een wat mysterieus persbericht zei hij “de ontwikkelingen op de financiële markten op de voet te volgen.”
“We zullen de balans opmaken bij de volgende rentevergadering en gepast reageren. We zullen hoe dan ook niet aarzelen de rente aan te passen met zoveel als nodig om de inflatie duurzaam terug te dringen naar de doelstelling van 2 procent op middellange termijn”, merkte Bailey op. Hij maakte daarmee een einde aan speculaties dat de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk een noodrenteverhoging zou doorvoeren om het pond te ondersteunen.
“Pond zal verder zakken”
Intussen is het Britse pond opgeveerd tot 1,08 dollar. Dat neemt niet weg dat sommige strategen verwachten dat de koers de komende maanden verder zal zakken. Die van Nomura verlaagden hun koersdoel voor het pond tot 0,975 dollar tegen het einde van het jaar en verwachten dat het tegen eind november de pariteit zal doorbreken. Analisten van Morgan Stanley voorspellen dat het pond zal stranden op 1 dollar voor het jaar op zijn einde loopt.
“Een strenger monetair beleid dat direct of indirect aanleiding geeft tot bezorgdheid over de groei en de fiscale duurzaamheid, zal waarschijnlijk niet leiden tot een sterker pond als reactie”, schreef valutastrateeg David Adams van Morgan Stanley maandag in een nota.
Ook de economen van ING verwachten dat het Britse pond nog wat terrein zal prijsgeven dit jaar. “We verwachten dat de dollar sterk zal blijven, dankzij het strakke geldbeleid van de Federal Reserve. We zien het pond daardoor later dit jaar onder pariteit met de greenback duiken. De euro kan dan weer wat terrein winnen op het pond. We sluiten niet uit dat de waarde van de Britse munteenheid kan dalen tot 0,95 euro (momenteel is die munt zo’n 1,12 euro waard red.)”, luidt hun analyse.
(kg)