Het allereerste concert met social distancing: zo ging het eraan toe

Het eerste liveconcert met respect voor de sociale afstand moest er deze week komen in Arkansas. De rock n’ roll-band Bishop Gunn ging er spelen, tot de gouverneur het evenement afgelaste. Uiteindelijk kwam er een kleiner, uitgekleed concert.

Wie een ticketje had voor Bishop Gunn in Arkansas deze week, prees zich gelukkig. Een vijfde van het normale aantal concertgangers, 230 gelukkigen om precies te zijn, mocht de zaal in. Dat gebeurde niet zomaar: een eerste versie van het concert werd afgelast, drie dagen later kon er een kleinere editie doorgaan. Bishop Gunn, of tenminste de frontman, maar zonder band. Een voorprogramma kon wel nog.

In Arkansas zijn de maatregelen voor de Covid-19-pandemie sinds kort versoepeld. Een concertorganisator liet dus het optreden doorgaan. Voor het concert van start ging, sprayden mistmachines een desinfecterende spray door de hele zaal. De concertgangers moesten hun temperatuur laten opnemen en moesten ook verplicht een masker dragen. Wie koorts had, werd onverbiddelijk naar huis gestuurd. De concertganger mocht naast zijn vrienden staan, maar tussen de groepjes moet er twee meter afstand zijn.

Lege arena

Voor Travis McCready, de frontman van Bishop Gunn, was het een kwestie van principe om op te treden. Maar niet alle muzikanten staan te springen om voor meer dan halflege zalen te spelen.

‘Onze klanten willen niet in slechts voor een kwart gevulde arena’s optreden’, zegt Bill Zysblat, manager voor de Rolling Stones en U2 aan The Financial Times. ‘Als het publiek niet op en neer kan springen en schreeuwen, is het voor niemand leuk’, klinkt het.

Dan is er natuurlijk ook nog de financiële vraag. Een hele zaal afhuren kost geld, zelfs als er maar een vijfde van de gasten in kan. Jaarlijks brengt de business van live entertainment 28 miljard dollar of 25,5 miljard euro op. De hele sector ligt nu echter plat. Alle live-evenementen zijn gestaakt en zowel muziekcafés als grote zalen worden geraakt.

Live Nation

Live Nation, een van de grootste concertorganisatoren ter wereld, zag de aandelen met meer dan 50 procent zakken in de laatste drie maanden. Daar hebben de gecancelde tours van toppers als Taylor Swift en Justin Bieber iets mee te maken. Volgens analisten van S&P zal de omzet van Live Nation in het komende jaar terugvallen met 65 tot 80 procent.

Of het de muzikanten alleen om de winst gaat, is nog maar de vraag. Concerten creëren ook momentum. En het publiek? McCready verkocht 229 van de 230 voorziene kaartjes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20