“Hervorming aandelenopties zou goede zaak zijn voor hoog gewaardeerde start-ups”, vindt fiscaal advocaat Gertjan Verachtert

Gertjan Verachtert van het Antwerpse advocatenkantoor Sansen juicht de plannen toe om aandelenopties flexibeler te belasten. Het gaat om een van de hervormingsvoorstellen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v).


Het interview met fiscaal advocaat Gertjan Verachtert bij Business AM:


Waarom is dit belangrijk?

Aandelenopties zijn in de wereldwijde techwereld een veel voorkomende beloningsvorm om talenten aan het bedrijf te binden en bij succes te laten meegenieten van de groei van het bedrijf.

Wat voorafging: De verhuis van het van oorsprong Brusselse databedrijf Collibra naar Nederland om fiscale redenen zond eind vorig jaar schokgolven door het Belgische techwereldje. Een van de redenen zou de Belgische fiscale behandeling van aandelenopties zijn.

Een oud zeer: In de Belgische regeling worden de opties al bij de toekenning ervan belast, en niet bij de latere uitoefening. Voor de ontvanger is dat niet zo interessant: hij moet meteen belastingen betalen, zonder de garantie dat die opties later veel waard gaan zijn.

Op tafel: Minister van Financiën Vincent Van Peteghem overweegt om – in het kader van een bredere fiscale hervorming – aandelenoptieplannen soepeler te belasten.

  • “Waar momenteel de nadruk ligt op een taxatie bij toekenning van aandelenopties, zou de minister voorzien om de keuze te laten, zodanig dat werknemers kunnen kiezen om hetzij bij toekenning, dan wel bij een uitoefening getaxeerd te worden”, licht Verachtert toe. “Ik denk dat het vooral interessant is voor werknemers omdat ze de flexibiliteit hebben en niet onder druk staan om aandelenopties bij ontvangst meteen te gaan accepteren.”
  • Voor ambitieuze techbedrijven is het soms moeilijk in België om talent aan te trekken met aandelenopties, als ze er meteen bij moeten vertellen dat er direct belastingen op betaald moeten worden. Verachtert: “Voor de meeste start-ups en scale-ups (groeibedrijven) valt die financiële last door de band genomen nog wel mee. Maar we zien wel dat een aantal start-ups die al tegen hoge waarderingen noteren en proberen om aandelenopties te creëren voor hun werknemers vaststellen dat – financieel – de fiscale druk bij de toekenning moeilijk te dragen is voor jonge werknemers.”

Tweesnijdend zwaard: Verachtert vindt de hervorming waar de regering aan denkt een goed idee, omdat de Belgische regeling dan “iets meer in lijn komt van wat een aantal andere landen doen”.

  • “Het is een methodiek die wel twee kanten kent, omdat de taxatie vooraf als voordeel heeft dat er bij uitoefening van de opties geen belastingen op de meerwaarde betaald moet worden.”
  • Maar de nieuwe beoogde regeling biedt meer flexibiliteit, en dat valt volgens Verachtert toe te juichen. “Dat komt zeker en vast de ondernemingen ten goede.”
Gertjan Verachtert – foto Sansen International Tax Lawyers
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.