Herverzekeraars voeren hun Europese tarieven verder op

Een aantal herverzekeraars hebben bij het begin van het jaar hun tarieven voor de hernieuwing van hun polissen voor onroerend goed in Europa met meer dan 50 procent opgevoerd. De maatregel is een reactie van de sector op de recordverliezen die vorig jaar in de regio door natuurrampen – zoals overstromingen en stormen – werden geleden. Dat blijkt uit een rapport van makelaar Gallagher Re.

“De aangepaste tarieven zullen uiteindelijk ook de verzekeringskosten van de consumenten opvoeren”, merkt het persbureau Reuters op. “Herverzekeraars verzekeren immers de verzekeraars. Hogere tarieven betekenen voor de verzekeraars dan ook grotere uitgaven, die ze echter aan hun klanten zullen doorrekenen.”

Overstromingen

Gallagher Re berekende dat overstromingen in juli in Duitsland en een reeks andere Europese landen – waaronder Oostenrijk, België en Zwitserland – uiteindelijk in totaal meer dan 12 miljard euro aan verzekerde schade hebben veroorzaakt.

De herverzekeraar voegde eraan toe dat Europa vorig jaar ook nog met een aantal zware hagelbuien en andere stormen heeft moeten afrekenen. Daardoor is de totale schade voor de verzekeraars volgens Gallagher Re nog verder opgelopen.

“In gebieden die door natuurrampen zijn getroffen, hebben de verzekeraars hun tarieven verhoogd”, voert Gallagher Re aan. “In Duitsland was er sprake van stijgingen tussen 15 procent en meer dan 50 procent.”

“In andere Europese randgebieden konden gelijkaardige tariefverhogingen worden opgetekend. In Zwitserland was er sprake van een toename tussen 20 procent en meer dan 50 procent.”

James Kent, chief executive van Gallagher Re, merkt op dat een aantal herverzekeraars hun blootstelling aan de getroffen regio’s inmiddels al hebben ingeperkt.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten – die vorig jaar met een grote winterstorm moesten afrekenen en ook met verwoestende bosbranden, orkanen en tornado’s te maken kregen – kenden de verzekeringstarieven voor de gebieden die door rampen waren getroffen stijgingen tussen 10 en 25 procent.

Een rapport van herverzekeraar Swiss Re had eerder al te kennen gegeven dat natuurrampen vorig jaar wereldwijd 105 miljard dollar aan verzekerde verliezen hadden veroorzaakt. “Slechts drie keer in de geschiedenis moest een hogere schade worden gemeld”, benadrukte Swiss Re daarbij.

Uit berekeningen van herverzekeringsmakelaar Guy Carpenter bleek dat de vastgoedtarieven van de herverzekeraars vorig jaar wereldwijd gemiddeld met 10,8 procent zijn gestegen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20