Kosten van natuurrampen wereldwijd stegen in 2021 met 24 procent

Stormen, orkanen, tsunami’s, overstromingen etc. veroorzaakten in 2021 voor ruim 250 miljard dollar aan schade. Dat is 24 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit berekeningen van verzekeraar Swiss Re. Ook de kosten van natuurrampen wereldwijd lijden dus onder inflatie. Volgens verzekeraar Swiss Re veroorzaakten stormen, orkanen, tsunami’s, overstromingen etc. in 2021 voor ruim 250 miljard dollar aan schade. Dat is 24 procent meer dan een jaar eerder.

De twee duurste natuurrampen van het jaar werden beide in de VS geregistreerd: De orkaan Ida en de winterstorm Uri. In Europa waren de overstromingen de grootste boosdoeners. Duitsland, België en naburige landen veroorzaakten tot 13 miljard dollar aan verzekerde verliezen in juli, samen met economische verliezen van meer dan 40 miljard dollar.

De tornado’s die tijdens vorig weekeinde de VS teisterden (minstens 88 doden) werden in die berekening niet eens meegenomen.

Maar er is ook inflatie van de temperatuur, zelfs in de koudste gebieden: de VN heeft dinsdag het record van 38 graden Celsius, dat in juni 2020 op de Noordpool werd opgetekend, gevalideerd. Maar ook aan de andere kant van de planeet werd in 2020 een record opgetekend. Op Antarctica was het toen 18,3 graden.

Als kers op de (ijs)taart nog ditvolgens de American Geophysical Society doet warmer zeewater langs de kust van West-Antarctica de ijsplaten van onderaf smelten, wat uiteindelijk kan leiden tot een stijging van de zeespiegel met 65 cm. Die kust verloor de jongste twee jaar gemiddeld 118 miljard ton ijs per jaar. Slechts één miljard ton ijs is genoeg om 400.000 olympische zwembaden te vullen.

Meer