Hermitage Museum verkoopt digitale kopieën van kunst als NFT’s

Het gerenommeerde Russische museum zal digitale kopieën van werken van da Vinci, Giorgione, Kandinsky, van Gogh en Monet verkopen op de NFT Marketplace van cryptobeurs Binance.

Het Hermitage Museum in Sint-Petersburg, dat een van ’s werelds grootste kunstcollecties herbergt, zal in augustus virtuele kopieën van vijf van zijn beroemdste meesterwerken veilen op Binance NFT.

Het museum zal digitale kopieën verkopen van “Madonna Litta” door Leonardo da Vinci, “Judith” door Giorgione, “Lila Bush” door Vincent Van Gogh, “Compositie VI” door Wassily Kandinsky en “Een hoek van de tuin in Montgeron” door Claude Monet. De precieze datum van de verkoop werd niet meegedeeld.

Het initiatief met non-fungibele tokens (NFT’s) zal het museum helpen “een betere beschikbaarheid van de Hermitage-collectie” te verschaffen. Ook zal het “het belang van digitalisering bij het verzamelen van kunst” aantonen, aldus de aankondiging.

Elke NFT zal worden uitgegeven in twee exemplaren, een in handen van de Hermitage zelf en de andere gaat naar de koper. De metadata van de NFT’s zullen de handtekening van Hermitage-directeur Mikhail Piotrovsky bevatten, het tijdstip van ondertekening en certificering dat het in de Hermitage is ondertekend.

Democratisch en toch exclusief

Een van de obstakels die het museum moest omzeilen bij het opzetten van de verkoop was de recente cryptomuntwet van Rusland volgens welke digitale activa zo goed als verboden zijn als monetaire valuta.

Mikhail Piotrovsky, algemeen directeur van de Hermitage, zei in een verklaring op 26 juli dat de veilingverkoop “een belangrijke fase was in de ontwikkeling van de relatie tussen persoon en geld, persoon en ding,” en zei dat NFT’s “democratie creëren, luxe toegankelijker maken, maar tegelijkertijd uitzonderlijk en exclusief zijn,” schrijft The Art Newspaper.

Helen Hai, Binance’s hoofd van NFT’s, zei in de aankondiging dat de deelname van de Hermitage aan de ontluikende NFT-markt “van onschatbare waarde” is en een voorbeeld is voor andere musea. “Binnenkort zullen we meer projecten zien die deze samensmelting van de blockchaintechnologie en kunst ontwikkelen,” zei ze tegen CoinDesk.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20