Zal Duitsland deze winter energie-export naar andere Europese landen moeten stopzetten?

Zal Duitsland deze winter energie-export naar andere Europese landen moeten stopzetten?
Een steenkolencentrale in Duitsland. ( Jens Schlueter/Getty Images)

Hendrik Neumann, technisch directeur van Amprion, een van de vier Duitse elektriciteitsnetbeheerders, zei aan Financial Times dat het land deze winter mogelijk de energie-export naar andere Europese landen tijdelijk zal moeten stopzetten. Dat is echter een laatste toevlucht.

Stopzettingen zouden volgens Neumann slechts enkele uren duren. Toch is dat genoeg om sommige buurlanden nerveus te maken. Frankrijk, normaal gezien een netto-exporteur van energie, is dit jaar bijvoorbeeld afhankelijk van de import. Dat komt omdat de helft van de 56 kernreactoren in het land momenteel niet actief zijn door onderhoudswerken. Hoewel de Franse overheid energiereus EDF onder druk probeert te zetten om die reactoren deze winter terug online te krijgen, moet het land intussen elders kijken voor energie.

Maar door energie naar Frankrijk te exporteren, belandt Duitsland zelf in een benarde positie. Het land kampt immers met een eigen energiecrisis. Duitsland importeerdeeen grote hoeveelheid aardgas en olie uit Rusland, maar sinds de oorlog in Oekraïne begon, heeft het beloofd die afhankelijkheid zo snel mogelijk weg te werken. 

Europese energiemarkt 

Patrick Graichen, staatssecretaris bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie, vertelde volgens AP News in augustus dat het land, ondanks de eigen gascrisis, nog altijd elektriciteit naar Frankrijk zal exporteren. “We kunnen niet zeggen dat onze gascentrales in Duitsland niet meer naar Frankrijk zullen exporteren, tenzij we de hele Europese elektriciteitsmarkt willen stilleggen”, zou Graichen hebben gezegd. 

Maar hoe meer de winter nadert, hoe meer het erop lijkt dat Duitsland er toch voor zal kiezen om zijn eigen elektriciteitsnet te waarborgen. Naast de voorspelling van Amprion, maakte de Duitse bondskanselier Olaf Schulz vorige week een steunpakket ter waarde van 200 miljard euro bekend om Duitse consumenten te beschermen tegen de stijgende energieprijzen.

Ook dat rekende op kritiek in andere Europese landen. Mario Draghi, de aftredende Italiaanse premier, zou volgens Express hebben gezegd dat Duitsland zijn economische macht misbruikt om zichzelf te beschermen, terwijl andere landen dat niet zomaar kunnen. “Wij, geconfronteerd met de gemeenschappelijke bedreigingen van onze tijd, kunnen ons niet onderling verdelen”, klonk het. De stopzetting van de energie-export, zelfs al is die van korte duur, zal ongetwijfeld meer olie op het vuur gooien.

Duitse energienet

Neumann had in Financial Times overigens ook wat kritiek voor het Duitse energienet zelf. Hoewel het land besloot om twee van de drie overgebleven kerncentrales open te houden tot het voorjaar, vindt hij dat niet genoeg. “Ik kan alleen maar zeggen dat drie kerncentrales beter zouden zijn dan twee”, zei hij. De expert maakte ook duidelijk dat het standpunt van Amprion gebaseerd is op een technische beoordeling en niet onderhevig is aan “politieke en ideologische aspecten”. 

Verder zou er ook een geografisch onevenwicht zijn op vlak van energieproductie. Zo zou veel windenergie worden geproduceerd in het noordoosten van Duitsland, terwijl een groot deel van de energieverslindende industrie zich juist in het zuidwesten bevindt. 

Volgens Neumann wordt daar tijdens een normale periode voor gecompenseerd door bijkomende gas- en steenkoolcentrales te gebruiken, maar omdat de voorraad deze winter mogelijk niet zal volstaan, zou Duitsland zich genoodzaakt kunnen zien om de export te verminderen of zelfs tijdelijk stop te zetten. 

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.