HEMA komt in handen van familie achter supermarktketen Jumbo

De overname van de Nederlandse winkelketen HEMA door Jumbo-familie Van Eerd en de Nederlandse investeerder Parcom kan doorgaan. De partijen hebben de bankfinanciering rond gekregen. Ook zijn ze klaar met het boekenonderzoek. Daarmee is voldaan aan belangrijke voorwaarden voor de deal, die nu waarschijnlijk in februari kan worden afgerond.

In oktober raakte al bekend dat de familie achter supermarktketen Jumbo dichtbij een overname van HEMA stond. Maar toen moesten er nog belangrijke zaken geregeld worden en was de deal nog niet definitief. Uiteindelijk is met de banken ABN AMRO, ING en Rabobank 400 miljoen euro aan financiering geregeld voor de overname. Ook zijn er afspraken gemaakt over een nieuwe doorlopende lening van 80 miljoen euro. HEMA hoeft straks flink minder aan rentelasten te betalen.

Cruciale centen

‘De aankondiging van donderdag is een belangrijke mijlpaal voor HEMA, omdat de bankfinanciering een cruciale voorwaarde was voor het aangaan van de overeenkomst’, laat HEMA-topman Tjeerd Jegen weten.

HEMA kwam eerder dit jaar in bezit van de obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen. Sindsdien werd er gezocht naar mogelijke kopers. Jegen benadrukt dat HEMA zich door de overname weer volledig op de eigen toekomst kan richten.

De familie Van Eerd krijgt via investeringsvehikel Mississippi Ventures 50 procent van de aandelen van HEMA in handen en Parcom de andere helft. Dat HEMA bij de familie Van Eerd wordt ondergebracht en niet bij Jumbo zelf, is overigens een bewuste keuze. Op die manier denkt Jumbo zich goed te kunnen blijven richten op de eigen strategische agenda en die van restaurantketen La Place. Het ligt wel voor de hand dat er in de toekomst nauwer samengewerkt zal worden tussen Jumbo en HEMA.

Kwartaalcijfers

HEMA heeft ook nieuwe kwartaalcijfers gepubliceerd. De keten laat weten dat de verkopen in het derde kwartaal nog redelijk op peil bleven, ondanks alle beperkingen in verband met de virusuitbraak en het daardoor teruggelopen klantenbezoek in de winkels. De netto-omzet daalde op jaarbasis licht, met ruim 2 procent tot dik 310 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam meer dan een tiende lager uit op 55 miljoen euro.

Het lukte HEMA flink meer thuis te bezorgen. Hierdoor kon een belangrijk deel van het omzetverlies in de winkels worden opgevangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20