Hema door rechter toegewezen aan obligatiehouders

De Nederlandse winkelketen Hema kan door zijn schuldeisers worden overgenomen. Dat heeft de handelsrechtbank van Amsterdam beslist. De rechter oordeelde dat alle aandelen van Hema aan de obligatiehouders moeten worden overgemaakt. De schuldeisers zouden nu op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar voor de keten.

Tegen eind dit jaar zou een overnemer moeten zijn gevonden.

Schuldenlast

Hema werd bijna twee jaar geleden door de holding Ramphastos Investments van ondernemer Marcel Boekhoorn overgenomen. Boekhoorn beloofde de schuld van het bedrijf af te bouwen en koesterde de ambities om van Hema een wereldwijde speler maken. Hij is er echter niet in geslaagd die plannen waar te maken.

De keten kwam opnieuw in problemen. Hema had onder meer een obligatieschuld van 750 miljoen euro opgebouwd. Door de overeenkomst met de obligatiehouders wordt dat bedrag tot 300 miljoen euro herleid. In het akkoord is tevens voorzien dat de financiële positie van Hema met een nieuwe obligatie van 42 miljoen euro zal worden verbeterd.

Tjeerd Jegen, topman van Hema, reageerde positief op de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. ‘Wij hebben steeds het volste vertrouwen gehad dat dit voor Hema de juiste stap was,’ aldus Jegen.

‘Nu het proces kan worden afgerond, kunnen we ons weer volledig richten op de implementering van het strategisch plan en de verdere uitbouw van ons merk. Met een sterk verbeterde financiële structuur zijn we in staat de huidige marktomstandigheden goed het hoofd te bieden.’

Investeerders

De obligatiehouders zoeken momenteel voor Hema naar een nieuwe eigenaar met doelstellingen op lange termijn. De warenhuisketen zelf verwacht dat dit proces voor het einde van het jaar is afgerond. Onder meer de investeringsgroep Alteri wordt als een mogelijk geïnteresseerde groep genoemd.

Dat zou volgens een aantal bronnen ook het geval zijn voor een consortium rond investeerder Parcom. Achter dit laatste bod zou niet alleen de groep Van Eerd, eigenaar van de keten Jumbo, schuilgaan, maar ook Marcel Boekhoorn, de vorige eigenaar van Hema.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20