Familie achter supermarktgroep Jumbo op zucht van overname Hema

De bijna failliete winkelketen Hema heeft (bijna) een overnemer gevonden. Een consortium bestaande uit de Nederlandse investeerder Parcom en Mississippi ventures, het vehikel van Jumbo-familie Van Eerd, tekende een voorwaardelijke overnameovereenkomst met de obligatiehouders van Hema. Die hebben zicht op zo’n 440 miljoen euro.

Die obligatiehouders waren in september eigenaar geworden van de spartelende winkelketen. Zij tekenden een herfinancieringsplan uit en gingen op zoek naar een overnemer. Al snel kwamen Parcom en de familie Van Eerd in het vizier. Aanvankelijk cirkelde ook ex-topman Marcel Boekhoorn rond, maar die viel later uit de boot.

De deal is wel nog niet helemaal rond. Parcom en Mississippi Ventures krijgen nu 8 weken de tijd voor een grondig boekenonderzoek en het bij elkaar zoeken van de benodigde financiering.

Schuld meer dan gehalveerd

Ze krijgen alvast een bedrijf voorgeschoteld dat niet meer dreigt te bezwijken onder een torenhoge schuldenlast. De obligatiehouders werkten een schuldherschikking uit waarbij de schuldenberg daalde van 750 naar 300 miljoen euro. Daarnaast werd er 40 miljoen euro vers geld in het bedrijf gepompt om liquiditeitsproblemen te vermijden.

Hema publiceerde tegelijkertijd resultaten over het tweede kwartaal van 2020. Die dragen duidelijk de gevolgen van de coronalockdown in mei, maar het bedrijf wist de schok vrij goed op te vangen met een omzetdaling van amper 4 procent tot 284,4 miljoen euro. De winkelketen doorstond de crisis dankzij een stevige groei in de online verkoop, en een duidelijk herstelbeweging in juni, toen de winkels heropenden na verplichte sluitingen in mei.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20