Geen rust voor gepensioneerden; helft vijftigplussers financieel genoodzaakt door te werken

Bijna de helft van alle Belgen voelt zich genoodzaakt na de pensioenleeftijd bij te klussen, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed.

Waarom is dit belangrijk?

Een groot deel van de Belgische bevolking voelt zich steeds meer genoodzaakt bij te klussen om het hoofd boven water te houden, als gevolg van stijgende energieprijzen en een torenhoge inflatie. Echter ondervinden ze daarbij heel wat ongemak; ze zouden niet onderdoen voor een minderwaardige job, en ook bedrijven blijken minder geneigd te zijn een persoon op leeftijd aan te nemen.

De essentie: De helft van vijftigplussers zegt financieel genoodzaakt te zijn na pensioenleeftijd (65 jaar) door te werken.

  • Een op drie vijftigplussers zegt nog niet klaar te zijn met te bouwen aan hun toekomst en houdt de ogen open voor andere jobs, blijkt uit het onderzoek.
  • De meerderheid daarvan (twee derde) durft echter niet meer de stap te zetten, gezien de leeftijd en het salaris. Vrouwen (66 procent) maken zich daar meer zorgen over dan mannen (58 procent).
  • Ruim 80 procent van de genoodzaakten geeft aan geen minderwaardige job te kiezen, waarbij twee derde bereid is zich bij te scholen voor een nieuwe functie. Drie vierde geeft aan het loon daarbij het belangrijkst te vinden.
  • Belangrijke kanttekening: de helft van vijftigplussers ziet de huidige krapte op de arbeidsmarkt juist als een unieke kans.

Tussen de lijnen: Een deel van de vijftigplussers werkt door om andere redenen.

  • Bijna de helft van die groep (46 procent) geeft aan een nieuwe job te kiezen omdat ze het goed vinden voor de gezondheid. Vier op tien daarvan zegt dat wel deeltijds te willen doen.
  • 42 procent van de vijftigplussers doet het uit eigen geluk. Eén op vijf zegt graag voltijds te blijven werken.
  • De helft van vijftigplussers geeft aan na hun actieve loopbaan vrijwilligerswerk te willen doen.

“Onze levensverwachting is in een halve eeuw met tien jaar gestegen. Langer werken is voor veel oudere mensen dan ook een manier om zinvol bezig te blijven, om zich mentaal gezond te houden en om sociale contacten te behouden”, belicht Kelly Oude Veldhuis van Indeed.

Meer