Helft van de gepensioneerden krijgt minder dan 1.500 euro

1,2 miljoen Belgen hebben een pensioen van minder dan 1.500 euro per maand, dat staat te lezen in De Tijd. Dat is ongeveer de helft van alle pensioenen in België.

De cijfers zijn afkomstig van de federale dienst pensioenen. Tijdens de federale verkiezingscampagne lag het thema minimumpensioenen prominent op tafel. Nu de regeringsvorming zo lang duurt, raakt het thema wat ondergesneeuwd, maar de helft van de Belgen haalt de 1.500 euro dus niet.

Vrouwen werk(t)en minder

Volgens pensioenexpert Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft dat vooral te maken met onvolledige loopbanen. Vooral vrouwen, die thuisblijven voor de kinderen, komen daardoor niet aan het aantal jaren dat nodig is voor een volledig pensioen. De groep vrouwen die een korte carrière heeft, dunt wel uit.

Het minimum ligt momenteel op 1.266 euro, maar zelfs als dat opgetrokken wordt naar 1.500, zullen veel Belgen dat volgens Vandenbroucke dus niet halen.

1.500 euro minimum?

‘In de laatste nota van Magnette stond dat die 1.500 euro geldt voor een volledige loopbaan van 45 jaar’, zegt Vandenbroucke. ‘Wie minder jaren gewerkt heeft, zal dus niet aan 1.500 euro komen.’

Ook nu ligt het de verhoging van het minimumpensioen op tafel. Vandenbroucke roept de onderhandelaars op om dat debat open te trekken. Tegelijk wil de voormalige sp.a-minister dat de regels voor pensioenen van werknemers, zelfstandigen en ambtenaren vereenvoudigd worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20