Helft minder cashafhalingen bij geldautomaten

Sinds half maart is het aantal geldafhalingen aan bankautomaten met de helft verminderd. Dat schrijft de krant De Tijd op basis van een rondvraag bij BNP Paribas Fortis, KBC, ING, Belfius en Crelan.

Nu enkel noodzakelijke winkels geopend zijn én het gebruik van bankkaarten stevig aangemoedigd wordt, is het cash geld als betaalmiddel een stuk minder populair. Maar ondanks het feit dat de Belgen minder vaak langs de geldautomaat passeren, halen we per bezoek grote bedragen af. De voorbije maand lag het gemiddelde op 193 euro, voorheen ging het om 152 euro per afhaling.

Tegelijkertijd valt op dat het aantal betalingen met bankkaarten niet stijgt. De meeste grootbanken hebben het zelfs over een daling. ING België noemt als enige cijfers: 30 tot 35 procent minder transacties. Ook hier de lockdown een rol, want zoals gezegd zijn enkel de essentiële winkels geopend. In normale tijden zijn de horeca, de modesector en de toeristische sector goed voor een stevig aantal van de kaartbetalingen.

Tot slot is contactloos betalen in opmars, opnieuw als gevolg van de coronamaatregelen. Veel winkeliers moedigen het aan, omdat de toetsen van de betaalterminal dan niet aangeraakt worden. Belfius zag het aantal transacties van 7 procent in februari naar 10 procent in maart. ING maakt de vergelijking over een jaar: van 10 naar 21 procent. Ook de verhoging van de limiet voor contactloos betalen speelt mee in deze trend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20