Regering verlengt ‘lockdown light’ tot 3 mei, geen massa-evenementen tot 31 augustus

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om de ingrijpende coronamaatregelen te verlengen tot 3 mei. De ‘lockdown light’ blijft dus nog even van kracht, maar de maatregelen worden niet strenger. ‘Maar de weg is nog lang. Laat u niet ontmoedigen’, geeft premier Sophie Wilmès (MR) aan.

Dit keer verliep het overleg vlotter dan anders. De vergadering duurde net geen drie uur op het Egmontpaleis in Brussel. ‘Op 12 maart hebben we na de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad hebben we een aantal moeilijke maatregelen genomen. Het was een maand van opofferingen. We kunnen allemaal trots zijn op onze inspanningen’, zegt Wilmès bij de start van de persconferentie.

‘We merken dat het aantal ziekenhuisopnames vermindert. Dat is het gevolg van onze inspanningen. De capaciteit in het ziekenhuis is groot genoeg om alle patiënten op te nemen. Toch blijft het aantal patiënten op intensieve zorgen hoog en tellen we nog altijd veel overlijdens’, gaat ze verder. Wilmès benadrukt dat de verschillende regeringen werken aan een oplossing voor de woonzorgcentra, die bijzonder hard getroffen worden.

Wat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist?

  • Tuincentra en doe-het-zelfwinkels mogen de deuren openen, als mensen op veilige afstand van elkaar kunnen blijven.
  • Mensen in residentiële voorzieningen (rusthuizen, …) mogen bezoek ontvangen. Het moet wel altijd om dezelfde persoon gaan. Hij of zij mag de laatste twee weken geen symptomen vertonen. Deze regel geldt ook voor mensen die geïsoleerd zijn en zich niet kunnen verplaatsen.
  • ‘Het dragen van mondmaskers zal een belangrijke rol spelen in de versoepelingsstrategie. ‘Stoffen maskers zullen aanbevolen zijn voor elke situatie waar de veilige afstand niet gehouden kan worden.’
  • Tot en met 31 augustus kunnen geen massa-evenementen plaatsvinden.
  • Telewerken zal zeker nog een tijd de voorkeur krijgen’, geeft Wilmès nog mee.
  • De Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zal volgende week met een datum komen voor de heropening van de scholen. Hij geeft aan dat de virologen zelf twijfelen om de scholen te heropenen. ‘Je ziet dat we op de limiet van dat systeem botsen’, zei hij in het Vlaams Parlement. Volgens de onderwijsministers zullen de scholen gespreid openen. ‘We denken in de eerste plaats aan een heropstart van het lager onderwijs.’

‘De weg is nog lang’

Wilmès beklemtoont dat het niet om een versoepeling van de maatregelen gaat. ‘We zijn nog niet in het stadium van een terugkeer. De regels moeten volledig nageleefd worden. De algemene regels zijn bij iedereen bekend. Daarom zal de politie blijven verbaliseren.’ Tegelijk vraagt de premier om respect voor de politiemensen.

De premier wil het ook nog over de toekomst hebben. ‘Niemand kan zeggen wanneer we ons normale leven kunnen hernemen. De weg is nog lang. Maar het vooruitzicht op een betere toekomst ligt binnen handbereik. Laat u niet ontmoedigen, integendeel’, stelt Wilmès.

Volgende week komt er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad. Daar zal de progressieve versoepeling van de maatregelen besproken worden. De heropening van cafés, restaurants en andere handelszaken komt daar op de agenda, in samenwerking met de ‘Groep van Experts die belast is met de Exit-Strategie‘.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20