Het Agentschap van de Schuld geeft in september een nieuwe eenjarige staatsbon uit. De overheid wil zo een deel van de 22 miljard euro die vrijkomt nadat de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon, oftewel de Van Peteghem-bon, afloopt aantrekken. Volgens een onderzoek van de verzekeraar AG Insurance is de helft van de staatsbonkopers opnieuw bereid om hun spaargeld toe te vertrouwen aan de overheid.
Context: Na het succes van de uitgifte in september 2023 gaat de overheid volgende maand twee nieuwe staatsbons lanceren. Een van die obligaties zal opnieuw een looptijd van één jaar hebben. Het is momenteel nog onduidelijk wat de looptijd van de tweede staatsbon zal zijn.
- Intekenen kan van 5 september, de dag nadat de vorige eenjarige staatsbon afloopt, tot en met 12 september voor wie dat doet via de Dienst van het Grootboeken. De deadline wordt opgeschoven naar 13 september voor wie aanklopt bij een bank.
Staatsbon boet aan populariteit in
In het nieuws: 52 procent van de Belgen die vorig jaar intekenden op de eenjarige staatsbon is bereid dat opnieuw te doen. Dat blijkt uit een bevraging van AG Insurance bij 2.000 landgenoten. De verzekeraar werkte daarvoor samen met het onderzoeksbureau iVox.
- Toch wil niet iedereen evenveel geld investeren in de nieuwe overheidsobligatie. Slechts 2 op de 5 respondenten is bereid om het staatsbongeld opnieuw volledig uit te lenen aan de overheid. De helft wil minder geld toesteken. Ruim een kwart is nog onbeslist.
- Dat komt door het lagere rendement. We komen pas op 3 september te weten hoeveel de nieuwe staatsbons zullen opbrengen, maar we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat de nieuwe eenjarige staatsbon minder lucratief zal zijn.
- Om te beginnen zal er deze keer geen sprake zijn van een fiscaal gunstregime. Daardoor zal je 30 procent van de kapitaalopbrengsten moeten afstaan aan de fiscus in plaats van 15 procent. Volgens AG Insurance zou meer dan de helft van de Belgen vorig jaar niet in de staatsbon geïnvesteerd hebben zonder die “korting.”
- Bovendien ligt de eenjaarsrente lager dan vorig jaar. Vandaag schommelt die rond 3,05 procent. Een jaar geleden was dat iets meer dan 3,65 procent. De uiteindelijk coupon van de Van Peteghem-bon bedroeg 3,3 procent, oftewel 2,81 procent netto.
- Uit de bevraging van AG insurance blijkt ook dat een kwart van de Belgen het vrijgekomen kapitaal zal parkeren op een spaarboekje. Voorts gaat 15,5 procent van dat geld richting een termijnrekening, 12,1 procent richting beurstransacties en 11,8 procent richting spaarverzekeringen.
- Anderen kiezen voor investeringen in vastgoed of verbouwingen (8%). Daarnaast is het opmerkelijk dat vooral jongeren (<= 34 jaar) met het geld op vakantie willen gaan (18%).
- Voorts blijkt uit het onderzoek dat van alle Belgen 1 op de 8 overweegt om een deel van hun spaargeld te beleggen in de staatsbon.
Belg tevreden over Van Peteghem-bon
Opgemerkt: De bevraging toont ook aan dat de Belgen meer dan tevreden zijn over de Van Peteghem-bon. De respondenten geven de overheidsobligatie een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,3 op 10.
- Factoren zoals een goed rendement (48%), de veiligheid van de investering (43%), het belastingvoordeel (35%) of het voorspelbaar rendement (35%) dragen bij tot deze positieve waardering.
- Bij degenen die niet in de staatsbon investeerden, worden een gebrek aan voldoende financiële middelen (32%), geen interesse in beleggen (22%) en onvoldoende kennis over de risico’s (14%) als de belangrijkste redenen genoemd. Vooral jongeren geven aan dat ze niet begrijpen hoe het proces werkt of er simpelweg niet van op de hoogte te zijn.