‘Heilige graal’ van de vintage computers geveild voor 400.000 dollar

Dinsdag is op een veiling in Californië een originele Apple Computer 1 geveild voor 400.000 dollar (345.000 euro). De Apple-1 is een van de eerste computers die Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak ontworpen. Van het Apple-1-model zijn er destijds slechts 200 geproduceerd en blijven nog 20 werkende exemplaren over.

Met de hand gebouwd door Jobs en Wozniack

De Apple Computer 1 is een van de allereerste producten die Apple op de markt bracht. In 1976 ontwikkelden Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak de computer in de garage van Jobs’ ouderlijk huis. Om de productie te financieren verkocht Jobs zijn Volkswagenbusje en Wozniak zijn HP-rekenmachine. Het duo produceerde zo’n 200 toestellen en verkocht ze voor 666,66 dollar (578,10 euro), vandaag komt dat bedrag neer op ongeveer 2.629 euro.

De Apple-1 bestond enkel uit een los moederbord, zonder scherm of toetsenbord. Kopers of winkeliers moesten zelf alles ineen knutselen, dat was vaker de gewoonte bij primitieve computers in de jaren 70.

Ineen knutselen is wat een computerwinkel in San Fransisco ook deed toen ze de moederborden geleverd kregen. Ze staken het moederbord samen met een toetsenbord in een doos van koa-hout, een houtsoort uit Hawaii die tegenwoordig heel waardevol is. Dat maakt dit model extra bijzonder.

De Chaffey College Apple-1 -zoals het geveilde model bekend staat- is zo uniek omdat het in een houten doos gemonteerd zit zoals dit model (Isopix)

Minder dan verwacht

Het geveilde model staat gekend als de ‘Chaffey College’ Apple-1, de oorspronkelijke eigenaar was namelijk een professor aan Chaffey College in Californië. De professor verkocht in 1977 de computer aan een van zijn studenten om de nieuwere Apple-2 te kopen. De student heeft de Apple-1 sindsdien bijgehouden en voorzichtig bewaard, waardoor hij in zo’n goede staat is gebleven.

Door die unieke eigenschappen had het veilinghuis aanvankelijk erop gerekend een bedrag van 600.000 dollar te kunnen opstrijken voor de computer. De 400.000 dollar is dus een stuk minder dan verwacht.

Op een veiling in New York in 2014 werd een Apple-1 verkocht voor een recordbedrag van 905.000 dollar (783.000 euro). 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20