Mede-oprichter van Apple ziet het verschil niet tussen iPhone 12 en 13… Maar dat is iets goeds

Steve Wozniak, een van de mensen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw Apple mee heeft opgericht, aarzelt nooit om zijn pijlen op het merk Apple af te vuren. Zijn laatste verklaring is vol van openhartigheid.

In 1976 richtte Wozniak Apple op, samen met Steve Jobs en Ronald Wayne. Elf jaar later verliet hij het bedrijf, maar bleef een groot voorstander. Hij is geen vreemde om het Apple merk te prijzen. In 2019 vertrouwde hij bijvoorbeeld toe dat de Apple Watch op dit moment zijn “favoriete stukje technologie ter wereld” was, omdat hij daardoor niet verslaafd hoefde te zijn aan zijn smartphone.

Maar zijn passie voor Apple maakt hem er niet blind voor: hij spreekt zich er met grote openhartigheid over uit. Nog meer bewijs kwam afgelopen weekend in een interview met Yahoo News. Wozniak kocht recent een iPhone 13, maar gaf toe eigenlijk geen verschil te zien met zijn voorganger, de iPhone 12.

“Ik heb de nieuwe iPhone. Ik kan je het verschil niet echt vertellen,” zei hij. “De software erin is van toepassing op oudere iPhones, neem ik aan, en dat is een goede zaak.” In feite is het volgens hem positief als er geen grote onderbreking is van de ene iPhone naar de andere. Het voorkomt dat gebruikers verdwalen.

“In de technologie is het alsof je altijd wilt bijblijven met wat nieuw is en soms loop je vijf jaar achter, zeven jaar achter. En het werkt nog steeds voor jou. Het is alsof daar de verkoop vandaan komt,” legde de medeoprichter van Apple uit. Naast de kritiek op de nieuwe iPhone zei Wozniak ook dat hij geen verschillen zag tussen de nieuwe Apple Watch en zijn voorganger.

Vaak kritiek

Terwijl Steve Wozniak dit als iets positiefs ziet, zullen sommigen het meer dan waarschijnlijk zien als een kleine aanval op Apple. Vooral omdat hij in dit opzicht geen slak is.

In 2017 zei hij dat hij de iPhone X niet zou kopen, omdat hij twijfels uitte over de gezichtsherkenningssoftware op de nieuwe smartphone van Apple. Hij had eerder ook verteld dat hij tevreden was met de iPhone 8, die erg leek op de iPhone 7 en iPhone 6.

Tim Cook, CEO van Apple, had hem toen de iPhone X gestuurd. Steve Wozniak had uiteindelijk kritiek op de smartphone omdat hij on-intuïtief zou zijn, en zei dat eerdere Apple producten, zoals de Lisa-computer, gemakkelijker in het gebruik waren.

Vorige zomer nam de medeoprichter van Apple het ook al op tegen het bedrijf over de reparatie van apparaten. Hij staat achter het recht van gebruikers om hun elektronische apparaten gemakkelijk te laten repareren, terwijl Apple erom bekend staat dat het dit vrij ingewikkeld (en duur) maakt.

“We zouden Apple niet hebben gehad als ik niet was opgegroeid in een zeer open tech-wereld,” herinnerde hij zich . “Vroeger, toen je elektronica zoals tv’s en radio’s kocht, werd elk onderdeel van de schakelingen en ontwerpen gedetailleerd beschreven in een bijgeleverd document, volledig open-source. Hierdoor kon iedereen zijn apparaat zelf repareren, of het door een professional laten doen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20