Het gaat niet goed met de gamesector. Tal van gamebedrijven, waaronder Electronic Arts en Sony, hebben herstructureringsplannen aangekondigd. Ze treden daarmee in de voetsporen van de techreuzen. Die hebben sinds het einde van de coronacrisis honderdduizenden banen geschrapt.
In het nieuws: Verschillende gamereuzen hebben de voorbije weken ontslagrondes aangekondigd. Een overzicht.
- De meest recente aankondiging komt van Electronic Arts. Dat bedrijf wil het personeelsbestand met 5 procent inkrimpen. Dat komt neer op 670 medewerkers.
- Microsoft gaat met de grove borstel door de gamedivisies. Er zullen daarbij 1.900 banen verloren gaan, oftewel 8,6 procent van de medewerkers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Microsoft-games en de gameconsole Xbox.
- Ook concurrent Sony ziet zich genoodzaakt om mensen op straat te zetten. De ontwikkelaar van de PlayStation kondigde begin deze week aan dat 900 medewerkers wereldwijd ontslagen zullen worden. Dat komt overeen met 8 procent van het personeelsbestand.
- Riot Games, de ontwikkelaar van onder meer de populaire game League of Legends, schrapt dit jaar 530 jobs, oftewel 11 procent van de volledige bezetting.
- Niet enkel de grote spelers herstructureren. De kleinere ontwikkelaars en uitgevers, waaronder Behaviour Interactive en Threshold Games, nemen eveneens afscheid van enkele medewerkers. We zien soortgelijke taferelen bij bedrijven die op een andere manier een link hebben met de gamesector. De Amerikaanse livestreamingservice Twitch zet 500 medewerkers op straat, en bij Discord, een platform waarop onder meer gamers met elkaar kunnen spreken, moet 17 procent van de werknemers op zoek naar een nieuwe job.
- Volgens deze tracker zijn er dit jaar al 7.800 jobs verloren gegaan in de gamesector. In 2023 werden 10.500 mensen ontslagen.
Wat is er aan de hand?
Details: Gamebedrijven hebben dezelfde fout gemaakt als de techreuzen: tijdens de coronacrisis massaal personeel aangeworven, met de overtuiging dat de groei zou aanhouden.
- Tijdens de pandemie werden we gedwongen om lange periodes thuis te blijven. Veel mensen vonden toen hun weg naar gaming. Sinds het einde van de crisis komen we opnieuw meer buiten, en laten velen hun videogames links liggen. Dit was dan ook reality check voor de gamebedrijven.
- Dat leidde ertoe dat er in 2023 veel minder werd geïnvesteerd in gamebedrijven. In een gesprek met de gespecialiseerde site Polygon merkt Matthew Ball, investeerder in videogames en schrijver van The Metaverse, op dat de game-inkomsten sinds 2021 in de VS met 4 procent zijn gedaald en wereldwijd met 1,5 procent, toen de markt naar verwachting zou groeien.
- “De betrokkenheidspercentages en inkomsten liggen misschien hoger dan in het laatste kwartaal van 2019 (net voor de start van de coronacrisis red.), maar dat betekent dus dat er slechts sprake is van geleidelijke groei”, klinkt het. “De inkomsten compenseren niet langer de toegenomen personeelskosten. Het is niet altijd zo dat degenen die tijdens de pandemie zijn aangenomen als eerste worden ontslagen, maar veel bedrijven hadden te hoge verwachtingen en nu betalen hun (voormalige) werknemers de prijs.”
- Opgemerkt: Zowel wereldwijd als in de VS groeit de gamesector trager dan de economie.
Content laten creëren door gebruikers
Ook dit nog: Gamebedrijven hebben ook meer aandacht voor content gecreëerd door de gebruikers. Zij geven hen in ruil allerhande beloningen. Op die manier kunnen ze ook besparen op personeelskosten.
- Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, is daar een mooi voorbeeld van. Sinds kort kunnen de gamers met behulp van een kit hun eigen gamemodes ontwikkelen. De gamegigant is er op die manier zeker van dat er voortdurend nieuwe content bijkomt, zonder zelf veel inspanningen te moeten leveren.
- Meer en meer gamebedrijven werken aan “games as a service”. Bedoeling is om gamers het spel zolang mogelijk te laten spelen door de game voortdurend te updaten. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende nieuwigheden worden toegevoegd om de spelers te behouden. Content gecreëerd door gamers kan hen daar zeker bij helpen. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd vooraleer meer ontwikkelaars het voorbeeld van Epic Games zullen volgen.