Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Hawaiian Airlines is cruciale pijler van lokale economie

Logo Business AM
Economie

28/08/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Nagenoeg nergens in de wereld heeft een luchtvaartmaatschappij een groter belang voor de nationale economie dan in Hawaï. Dat is de conclusie van een studie van consulent ICF International naar de impact van luchtvaartmaatschappij Hawaiian Airlines op de economie van de afgelegen Amerikaanse staat. De maatschappij ging negentig jaar geleden van start als Inter-Island Airways.

Uit het rapport blijkt dat Hawaiian Airlines vorig jaar aan de lokale economie 9,3 miljard dollar baten opleverde. Bovendien ondersteunde de maatschappij dat jaar ook meer dan zestigduizend banen.

Werkgever

Hawaï bevindt zich geografisch in een relatief geïsoleerde situatie. “Daardoor levert Hawaiian Airlines aan de staat diensten die op geen enkele locatie in de rest van de Verenigde Staten en de wereld kunnen worden aangetroffen,” aldus de studie.

“De maatschappij draagt niet alleen tot de lokale economie bij door de bestedingen van zijn personeel en passagiers. Hawaiian Airlines is immers ook een grotere regionale werkgever. Bovendien is de maatschappij voor zijn dagelijkse operaties en kapitaalinvesteringen voor het lokale bedrijfsleven een bijzonder belangrijke opdrachtgever.”

“Zonder de activiteiten van Hawaiian Airlines, zou de lokale economie een zware terugslag kennen,” aldus het rapport. “De luchtvaartmaatschappij heeft meer dan 7.300 werknemers. Bovendien organiseert de maatschappij dagelijks 260 dagelijkse vluchten.

Daarbij zorgen de vliegtuigen voor de verbindingen tussen de verschillende eilanden van de archipel. Daarnaast zijn er echter ook de routes naar de rest van de Verenigde Staten, Azië, Oceanië en bestemmingen in de zuidelijke gebieden van de Stille Oceaan.”

Ook de lokale econoom Paul Brewbaker erkent dat de geschiedenis van Hawaiian Airlines de leidraad is van de moderne economische geschiedenis van Hawaï. “Hawaiian Airlines opende de archipel voor handel en diensten door de eilanden met elkaar en de rest van de wereld te verbinden,” zegt Brewbaker.

Team Kokua

Het rapport benadrukt dat het bedrijf daarbij ook een aantal cruciale functies, zoals de aanvoer van noodzakelijke medische voorraden, vervult. Maar daarnaast zijn er ook maatschappelijke services, zoals het vervoer van studenten voor sportcompetities op de verschillende eilanden. “De luchtvaartmaatschappij is op Hawaii een hoeksteen om de levenskwaliteit van de lokale bevolking op peil te houden,” stippen de onderzoekers aan.

Het rapport verwijst ook naar het programma Team Kokua van de maatschappij. Dat initiatief zorgt zowel voor gelddonaties als de inzet van vrijwilligers bij onder meer culturele, educatieve en ecologische projecten.

Hawaiian Airlines vervoerde vorig jaar 1,9 miljoen bezoekers naar de archipel. Daarnaast voerde de maatschappij ook 31.700 ton goederen in. De export kwam aan een volume van 30.300 ton. In totaal boekte Hawaiian Airlines vorig jaar 1,2 miljard dollar operationele uitgaven. Het bedrijf besteedde daarbij ook 106 miljoen dollar aan kapitaalinvesteringen. Dat leverde de lokale overheid 8,5 miljoen dollar fiscale inkomsten op.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks