ArcelorMittal heeft zijn hoogste kwartaalwinst sinds 2008 gerapporteerd. De hausse in de staalprijzen hielp ’s werelds grootste staalproducent om de zwakkere vraag van autofabrikanten op te vangen.
- Het in Luxemburg gevestigde concern boekte in het derde kwartaal een winst van 6,1 miljard dollar. Dat is 19,9 procent meer dan in het tweede kwartaal, het vorige record sinds 2008, ofschoon iets onder de verwachtingen van analisten.
- De nettoschuld daalde in het kwartaal tot 3,9 miljard dollar, het laagste niveau sinds 2008. De omzet was ook hoger, op 20,2 miljard dollar.
- Het bedrijf verhoogt de inkoop van eigen aandelen met nog eens 1 miljard dollar, waardoor de sinds september 2020 aangekondigde kapitaalteruggave op 6 miljard dollar komt.
Sterke resultaten ondanks zwakkere vraag
De sterke resultaten kwamen er ondanks het feit dat de totale staalleveringen in de laatste drie maanden met 9 procent daalden: tot 14,6 miljoen ton in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar. Dit was het gevolg van een zwakkere vraag, met name van automobielklanten, en van productiebeperkingen en vertragingen bij de verzending van bestellingen.
ArcelorMittal zei te verwachten dat dit in het vierde kwartaal zal omslaan. Zo had CEO Aditya Mittal het over blijvende positieve vooruitzichten.
“Ondanks de volatiliteit die we blijven zien door Covid-19 is dit een zeer sterk jaar voor ons. De vooruitzichten blijven positief: de onderliggende vraag zal naar verwachting aantrekken; en hoewel ze iets lager liggen dan de recente recordhoogtes, blijven de staalprijzen op een hoog niveau, iets wat tot uiting zal komen in de jaarcontracten voor 2022″, liet hij optekenen door de Financial Times.
Topjaar voor westers staal
Westerse staalproducenten hebben een topjaar achter de rug, na een decennium waarin vele fabrieken sloten en personeelsbestanden inkrompen wegens de lage vraag. Het wereldwijde economische herstel na de pandemie heeft de vraag naar staal gestimuleerd, terwijl het beperkte aanbod ook de prijzen heeft opgedreven.
ArcelorMittal heeft in ons land een grote staalfabriek in het Gentse havengebied. Die speelt binnen de familie een voortrekkersrol in de vergroening van de staalproductie. Zo wil de Gentse tak groene waterstof gebruiken in de productie van duurzaam staal en hierdoor zijn CO2-emissies drastisch reduceren.
Wereldwijd wil de organisatie tegen 2030 zijn CO2-uitstoot met 30 procent verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal produceren.