ArcelorMittal laat hoogste winst sinds 2008 optekenen

’s Werelds grootste staalproducent ArcelorMittal heeft melding gemaakt van zijn hoogste winst sinds 2008. De sterke cijfers zouden er gekomen zijn door de heropleving van de bouwsector na de pandemie en het opvoeren van infrastructuuruitgaven door regeringen.

Waarom is dit belangrijk?

De staalmarkten zijn dit jaar in de VS en Europa opgeveerd. Beperkingen op het aanbod hebben de prijzen opgedreven. China, 's werelds grootste producent, probeert de staalproductie aan banden te leggen in een poging om de CO2-uitstoot te verlagen en zo de doelstellingen van president Xi Jinping te halen.

De in Luxemburg gevestigde groep zei dat de winst in het tweede kwartaal verzevenvoudigde tot 5,1 miljard dollar, hoger dan de analisten hadden geraamd op 4,67 miljard dollar.

  • “In het tweede kwartaal was er sprake van een aanhoudend sterk herstel in combinatie met een aanhoudend mager voorraadklimaat”, liet CEO Aditya Mittal door de Financial Times optekenen.
  • Als gevolg van de bloeiende markt heeft ArcelorMittal zijn prognose voor de groei van het staalverbruik opgetrokken van een eerdere raming van 4,5 tot 5,5 procent naar 7,5 tot 8,5 procent.
  • Het bedrijf kondigde ook een programma aan voor de inkoop van eigen aandelen ter waarde van 2,2 miljard dollar.

Koolstofvrij staal

ArcelorMittal zei ook dat het tegen 2030 ongeveer 10 miljard dollar zal besteden om zijn staalproductie koolstofvrij te maken.

  • Het bedrijf heeft toegezegd om in 2050 een netto-nul-uitstoot te hebben en zei dat de beloning van het management aan die doelstelling zal worden gekoppeld.
  • De Sestao-fabriek in Spanje zou tegen 2025 de eerste koolstofvrije staalfabriek worden, die groene waterstof gebruikt om staal te produceren, zei de groep eerder deze maand.
  • Maar ‘ondersteunend overheidsbeleid‘ om de industrie te helpen de kosten te dragen van de overschakeling naar de productie van koolstofarm staal was nodig, voegde ArcelorMittal eraan toe. Hij beweerde dat de industrie zich in een vergelijkbare positie bevindt als hernieuwbare energie meer dan een decennium geleden.
    • “Het belang van zonne- en windenergie werd algemeen erkend, maar de technologie bleef economisch onbetaalbaar”, zei Mittal. “Gericht, betrouwbaar en doordacht beleid ondersteunde innovatie en investeringen die zowel bedrijven als hun financieringspartners in staat stelden langetermijnplanningsbeslissingen te nemen.”

De aandelen van de in Amsterdam genoteerde groep zijn dit jaar met 51 procent gestegen.

Lees ook: Prijs van staal verdriedubbeld: is de metaalmarkt een zeepbel op barsten?

(tb)

Meer