Prijs van staal verdriedubbeld: is de metaalmarkt een zeepbel op barsten?

Net zoals koper, is staal een metaal dat zo goed als altijd in de lift zit tijdens een economisch herstel. Sinds vorig jaar is de prijs van staal echter verdriedubbeld. Daardoor begint ook de prijs van ijzer te pieken. Volgens de Bank of America is er sprake van een zeepbel die elk moment zal barsten.

De zeepbel van de staalprijzen zwelt aan:

  • Tijdens de pandemie werd de staalindustrie zwaar getroffen. Producenten moesten meestal hun activiteiten stopzetten terwijl de wereldwijde economie implodeerde. 
  • Sinds de grote ‘heropening’ binnen het bereik leek te komen, kwamen de staalfabrieken nog maar traag op gang. Hierdoor ontstond een enorm tekort aan staal, gecombineerd met een stijgende honger naar het metaal.
  • De prijs van staal stond vorig jaar in augustus nog op een absoluut laag pitje van rond de 450 dollar per ton. Vandaag staat die prijs op 1.500 dollar per ton. Dat is een recordprijs die ongeveer neerkomt op het het driedubbele van de gemiddelde prijs van de afgelopen 20 jaar.
  • ‘Dit gaat niet lang duren. Het is zeker gepast om dit een bubbel te noemen’, zei Timna Tanners, analist bij de Bank of America, in een interview met CNN Business. Sterke taal van een bank die meestal het ‘b-woord’ vermijdt.
  • De aandelen van staal staan ook roodheet. Aandelen van US Steel, die in maart nog crashten, schoten de laatste 12 maanden omhoog met gemiddeld 200 procent. Nucor, een ander Amerikaans staalbedrijf, mocht dit jaar alleen al een groei van 76 procent optekenen op de beurs.

‘Dit is net zoals een olievat dat op 170 dollar zou staan. Op een bepaald moment zouden mensen dan zeggen, vergeet met de auto rijden, ik pak de bus’, schetst Phil Gibbs, directeur van KeyBanc Capital Markets, een bedrijf dat onderzoek voert naar aandelen op de metaalmarkt. ‘De correctie zal genadeloos zijn. Het hangt er alleen van af wanneer en hoe het zal gebeuren’, besluit Gibbs.

Ook ijzer wordt meegesleurd met staal:

  • De prijs van ijzer staat sinds deze week ook op een historische recordhoogte. Daar zit vooral de enorme honger naar staal in China achter. De prijs per kubieke meter ijzer stond donderdag op zo’n 202,65 dollar. Dat is 27 procent meer dan de prijs van het handelsartikel in december. Ongeveer een jaar geleden stond de prijs nog op zo’n 86,2 dollar.
  • ‘China’s staalappetijt klopt alle verwachtingen terwijl het land terug volledig aan het werk gaat. Daardoor vliegt ijzer ook langs een historische prijsmijlpaal’, zei Julian Hall, directeur van de Aziatische prijzen van metaal bij S&P Global Platts.
  • ‘Mei is een topseizoen voor de bouw. Staalproducenten kunnen ongeveer 150 tot 200 dollar winst binnenhalen per ton. Ze gaan dus blijven produceren, ongeacht de prijs van ijzer’, voegt Hall nog toe.
  • Maar de ijzervoorraad ziet er niet bijster goed uit. Brazilië is een van de grootste exporteurs van het metaal en kan de vraag niet meer bijhouden. Het land ondervindt namelijk nog steeds de gevolgen van een ongeluk uit 2019 in de staat Minas Gerais. Daar brak de Brumadinhodam, waardoor er een overstroming ontstond. Daarbij kwamen 186 mensen om. De ontginning van Vale Mining in de regio ligt nog steeds volledig stil.

Hoe kan het barsten van de zeepbel vermeden worden? Alles hangt af van hoe sterk het economisch herstel zal blijven aanhouden. Een langere ‘boom’ kan de prijsstijging van staal in stand blijven houden. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met twee factoren: China’s ecologische wetgeving, die de productie van staal wel eens zou kunnen beperken, en de importtarieven die Donald Trump in 2018 plakte op Amerikaans staal dat naar China gaat. Indien de regering-Biden die tarieven zou terugschroeven, zou het aanbod versoepelen en de druk op de staalprijzen kunnen afnemen.

Lees ook: Koper als de nieuwe olie: prijs van een ton koper kan tegen 2025 stijgen tot 20.000 dollar per ton

(evb)

Meer