ArcelorMittal: ‘EU moet gelijke concurrentievoorwaarden garanderen of de Europese staalindustrie kan niet overleven’

Aditya Mittal, chief executive van staalreus ArcelorMittal, heeft vandaag de EU-regeringen opgeroepen om te zorgen voor een gelijk speelveld voor de binnenlandse staalproducenten. Dit zou als schild fungeren tegen staalimport van buiten de EU.

De algemeen directeur zei dat de industrie steun nodig heeft om gelijke concurrentievoorwaarden te garanderen, schrijft de Financial Times. Daaronder verstaat hij bijvoorbeeld een aanpassing aan de koolstoflimiet, om geleidelijk aan koolstofarm te worden.

‘Anders zal de staalindustrie in Europa niet overleven en zullen we staal zien dat in andere delen van de wereld wordt geproduceerd en in Europa wordt geïmporteerd, wat niet bevorderlijk is voor de agenda van de koolstofreductie.’

Koolstofneutraal

ArcelorMittal heeft zich ertoe verbonden om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Ook heeft het zijn Europese filialen ertoe bewogen om tegen 2030 de uitstoot met 30 procent te verminderen.

Het bedrijf heeft eerder geschat dat het koolstofvrij maken van zijn faciliteiten tussen 15 miljard en 40 miljard euro zal kosten.

Het bedrijf heeft een aantal proeven lopen in Europa, waaronder één om te testen of waterstof ijzererts kan reduceren in zijn fabriek in Hamburg. In het filiaal in Gent is er dan weer een ‘groene hoogoven’ geplaatst, waarin fossiele koolstof vervangen wordt door ‘een combinatie van groene gerecycleerde koolstof en groene gerecycleerde waterstof’.

Mittal zei dat er ‘meerdere financiële middelen’ nodig zijn om de Europese staalindustrie te helpen koolstofarm te worden. Daaronder verstaat hij bijvoorbeeld een subsidiemechanisme zoals dit in de offshore windindustrie wordt gebruikt.

Koolstoflekkage

Recordprijzen voor koolstofdioxide-emissierechten hebben de kosten van vervuiling in de EU veel hoger doen oplopen dan in andere regio’s, waardoor de grote industriële groepen worden getroffen.

Mittal zei dat de huidige hoge koolstofprijzen weliswaar een ‘kosteneffect’ hebben, maar dat de ‘grotere vraag’ is: ‘hoe creëren we een gelijk speelveld om koolstoflekkage te voorkomen’. Hij voegde er echter aan toe dat het bedrijf bemoedigd was door de gesprekken met de EU-regeringen.

De EU zal naar verwachting volgende maand met voorstellen komen voor een koolstofheffing aan de grens om het probleem aan te pakken.

Sterkste kwartaal in tien jaar

Europa’s grootste staalproducent rapporteerde vandaag zijn sterkste kwartaal in tien jaar, dankzij de stijgende grondstofprijzen.

De multinational realiseerde een kernwinst – winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie – van 3,24 miljard dollar. Dat is meer dan drie keer zoveel als de 967 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De nettoschuld daalde tot 5,9 miljard dollar, tegen 6,4 miljard dollar eind 2020.

Het bedrijf zei dat het in juni een dividend van 0,30 dollarcent per aandeel zou uitkeren als onderdeel van een plan om 570 miljoen dollar terug te geven aan de aandeelhouders. 

Het bedrijf verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar met 4,5 tot 5,5 procent zal toenemen.

Overigens heeft ArcelorMittal ook een aandeleninkoop met een waarde van 650 miljoen dollar afgerond. De inkoop volgde op de verkoop van een belang in Cleveland-Cliffs ter waarde van 651,6 miljoen dollar. Overeenstemmend met een eerder aangekondigd inkoopprogramma wordt momenteel voor 570 miljoen dollar aan eigen aandelen ingekocht.

(NS)

Meer